Nevrijeme stiglo u Hrvatsku, crveno upozorenje za dvije regije. Pala je i tuča: “Izgledalo je užasno. Čula sam munju kao struju i onda udar”

Nevrijeme stiglo u Hrvatsku, crveno upozorenje za dvije regije. Pala je i tuča: “Izgledalo je užasno. Čula sam munju kao struju i onda udar”

DHMZ je za petak upalio crveni ili narančasti alarm za pet regija. Moguć je prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom.

Splitska, riječka, gospićka, karlovačka i zagrebačka regija u petak se nalaze pod narančastim alarmom, što znači da je vrijeme opasno, stoji na stranici DHMZ-a.

Za ostatak Hrvatske izdan je žuti alarm, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizivanja na mokrim kolnicima”, stoji u upozorenju DHMZ-a.

Tijek događaja pratite u nastavku:

13:22 Na Kukuljanovu je pala snažna tuča. Na Facebook stranici Bakar meteo su objavili kako im je tuča uništila vrtove.

12:55 Na stranicama Istrameta su objavili kako se konvektivna oborina, koja se stalno obnavlja na istom području, tzv. efekt vlaka, razvio sredinom dana na istoku Istre. Sustavi kulminiraju oko Učke gdje pada ekstremna kiša.

Do 12:30 najviše kiše palo je u Falalelićima iznad Ičića, čak 125 mm! U Matuljima je palo 117 mm, a i okolne postaje približavaju se 100 mm, objavili su na svojoj stranici.

12:47 DHMZ je objavio kako su dvije regije u crvenom – riječka i gospićka. Zagrebačka, splitska i karlovačka regija su u narančastom, a ostali dijelovi zemlje u – žutom., piše dnevnik.hr

Nevrijeme u IstriCrveni meteoalarm(Foto: DHMZ)

“Mjestimice obilna kiša, osobito u Gorskom kotaru. Moguće bujične i urbane poplave. Količina oborine 50-100 mm”, izvijestili su iz DHMZ-a za gospićku regiju.

12:20 Čitateljica iz Rijeke opisala nam je situaciju s nevremenom. “Izgledalo je užasno. Točno sam čula munju kao struju i onda udar. Grmi opet kao da raketiraju oko mene. Opći potop je bio. Sad je opet počelo puhati i padati, ali valjda neće biti tako strašno”, kazala je.

11:42 “S obzirom na to da je na području Slovenije danas dosta bujičnih poplava a samim time je i povećan vodostaj rijeka koje prolaze kroz teritorij Hrvatske, molimo sve građane da budu na oprezu i prate vremensku prognozu tijekom današnjeg, ali i sutrašnjeg dana”, mole iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).