Narančasti meteoalarm za pet regija: “Budite spremni zaštititi sebe i imovinu”

Narančasti meteoalarm za pet regija: “Budite spremni zaštititi sebe i imovinu”

DHMZ je za petak upalio narančasti alarm za pet regija. Moguć je prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom.

Splitska, riječka, gospićka, karlovačka i zagrebačka regija se u petak nalaze pod narančastim alarmom, što znači da je vrijeme opasno, stoji na stranici DHMZ-a.

Za ostatak Hrvatske je izdan žuti alarm, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, stoji u upozorenju DHMZ-a., prenosi N1

Prognoza meteorologinje N1

Pretežno vedro je na istoku i jugu zemlje, drugdje umjereno do pretežno oblačno. Na krajnjem sjeverozapadu zemlje ima i pljuskova. U nastavku petka intenzivirat će se kiša i pljuskovi, najprije na sjevernom Jadranu, gdje treba računati na lokalno obilniju oborinu, koje će biti danas i u unutrašnjosti, više zapadnoj i središnjoj. Lokalno je moguće olujno nevrijeme, pri čemu se ne može posve isključiti niti mogućnost pojave tuče. Na moru osobito sjevernog i srednjeg Jadrana lokalno nevere.

Vrlo kišovito i pljuskovito će biti i u noći na subotu, ne samo na sjevernom dijelu Jadrana, već i u Dalmaciji. Kako u kratko vremenu može pasti i veća količina kiše, moguća je pojava bujičnih i urbanih poplava.

Na snazi je i posebno hidrološko upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda: “Dosadašnja akumulacija oborina na području susjednih država (Slovenije i Austrije) te prognoza novih obilnih oborina uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save.

Obilne oborine koje se očekuju tijekom sutrašnjeg i narednih dana na području Hrvatske uzrokovat će brz i značajan porast vodostaja na području slivova Mure, Drave, Save i njezinih gornjih pritoka (Kupa, Dobra, Korana, Sutla, Krapina, itd.), ali i na području sjevernog Jadrana, od kojih bi neke mogle dosegnuti značajne mjere obrane od poplava.”

Temperature će osjetno pasti, osobito u unutrašnjosti, na mjestima i za desetak stupnjeva.

Nestabilno će biti i tijekom nedjelje, lokalno uz obilniju kišu i pljuskove praćene grmljavinom.

U novom tjednu stabilnije, sunčanije, tako da će se ljeto vratiti.