N1 Srbija piše o Oluji kao ‘udruženom zločinačkom pothvatu’, N1 Hrvatska šuti

N1 Srbija piše o Oluji kao ‘udruženom zločinačkom pothvatu’, N1 Hrvatska šuti

Na portalu N1 Srbije objavljen je tekst s naslovom ‘”Oluja” – 28 godina od “udruženog zločinačkog pothvata” bez kazne i krivca’ u kojem pišu kako je tijekom akcije poginulo i nestalo 2000 Srba, a protjerano je najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje tzv. Republike Srpske Krajine. 

Prema pisanju N1 Srbija, navodi se da je Oluja “udarila” prostor Republike Srpske Krajine u rano jutro 4. kolovoza 1995. godine snažnim napadima artiljerije i raketnih jedinica duž čitave frontne linije koja se protezala oko 700 kilometara.

“Akcija je izvedena iako je područje Republike Srpske Krajine bilo pod zaštitom Ujedinjenih naroda”.

U prisjećanju na prvostupanjsku presudu Haaškog suda iz 2011. godine, koja se odnosi na hrvatske generale, istaknuto je da je u presudi navedeno da je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio “ključni član udruženog zločinačkog pothvata”. Tuđmanova namjera da naseli Hrvatima Krajinu je, prema presudi, bila potaknuta njegovim moćnim položajem predsjednika i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, što je rezultiralo pretvaranjem te ideje u politiku i akciju.

U nastavku teksta detaljno se opisuje prvostupanjska presuda, a također se spominje da je prošle godine Srbija podigla optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota zbog bombardiranja izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti.

Na kraju se napominje da su drugostupanjskom presudom od 17. studenog 2012. godine generali HV-a Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni krivnje za progon srpskog stanovništva, ali da zločini utvrđeni u prvostupanjskoj presudi nisu negirani.

Večernji list upitao je direktora vijesti N1 Hrvatska Tihomira Ladišića slaže li se s ovim tekstom no on je rekao da ništa službeno ne može komentirati te Večernji list uputio na glavno uredništvu u Luksemburgu., piše direktno.hr