General Ademi: Da smo slušali Glavni stožer, nikad Knin ne bismo oslobodili

General Ademi: Da smo slušali Glavni stožer, nikad Knin ne bismo oslobodili

Ljudi se polako skupljaju, ali su u strahu od nevremena.

Ranko Stojanac s N1 razgovarao je s generalom Rahimom Ademijem koji je otkrio da je oslobađanje Knina trajalo čak devet mjeseci, sa svim pripremnim operacijama.

“Sjećam se svega u detalje, napisao sam i knjigu o tome. To je izuzetna operacije Hrvatske vojske, najuspješnija u povijesti i s tim moramo biti ponosni”, rekao je.

“To je sve originalno moja ideja. Da smo postupili po planovima Glavnog stožera, nikad Knin ne bismo oslobodili. I u bivšem sustavu i nakon ovog rata završio sam u Haagu ni kriv ni dužan. Bacili su me u vatru, ali sam oslobođen”, rekao je.

Oslobađanje Knina

4. kolovoza 1995. godine u 5 sati ujutro nakon četiri godine obrambenog Domovinskog rata na zapovjed tadašnjeg predsjednika Republike Franje Tuđmana započela je operacija oslobađanja okupiranih područja Hrvatske u Dalmaciji, Lici, na Kordunu i Baniji.

Operacija je trajala 84 sata, službeno je završila 7. kolovoza u 17 sati. Oko 139 tisuća pripadnika hrvatskih oružanih snaga slomilo je otpor tzv. Republike Srpske krajine koja je imala oko 31.000 vojnika. Oslobođeno je gotovo 8 tisuća četvornih kilometara teritorija, što je 4 posto kopnenog teritorija Republike Hrvatske.

5. kolovoza u jutarnjim satima oslobođen je Knin, simbol srpske pobune i sjedište samoproglašene RSK. Kao i svake godine središnja svečanost održat će se u tom gradu, piše N1.