DHMZ upozorava na nevrijeme koje prijeti Zagrebu, najgore će biti večeras

DHMZ upozorava na nevrijeme koje prijeti Zagrebu, najgore će biti večeras

U susjednoj Sloveniji velike su poplave nakon nevremena koje je poharalo zemlju tijekom noći i u prvoj polovici dana. DHMZ je za Hrvatsku najavio postupno naoblačenje, a od sredine dana kišu, pljuskove i grmljavinu koji će mjestimice biti obilniji praćeni jakim vjetrom, moguće i tučom. Prema večeri će pljuskovi biti obilniji te lokalno moguće i jače izraženi. Nevrijeme je, kako je i najavljeno, stiglo do Hrvatske. Za dvije regiju uključen je crveni alarm, a što se tiče glavnog grada, očekuje se da će situacija biti najgora krajem dana.

Količina oborine koja se očekuje je 40-80 mm.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, upozoravaju iz DHMZ-a i najavljuju obilne pljuskove s grmljavinom i prolazno jakim vjetrom, moguće i s tučom.

Vjerojatnost za grmljavinu je veća od 80 posto. Iz DHMZ-a upozoravaju da se posebno pazi u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom

Visoki vodostaji

Noćas se očekuje vrhunac vodnog vala na zagrebačkom području, prema prognozama Sava bi mogla dosegnuti 388 cm, po potrebi će se otvarati odteretni kanal Sava-Odra.

Kako nam iz Slovenije dolazi povećani protok, kako bi se situacija regulirala pomogat će nam prirodna retencija Lonjsko polje.

Veliki, moguće i rekordni vodostaji, očekuju se na rijeci Muri, gdje se ne može isključiti niti mogućnost proglašenje izvandrednih mjera obrane od poplava, no sve ovisi kako će se situacija razvijati noćas i sutra. Ovo bi nam mogao biti najveći izazov, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković za N1.