Božinović: ‘Ovo će biti besana noć. Službe su spremne, ali postoje granice onoga što možemo učiniti’

Božinović: ‘Ovo će biti besana noć. Službe su spremne, ali postoje granice onoga što možemo učiniti’

Brdovec kraj Zaprešića i Rugvica su, prema ministru, u najvećoj opasnosti

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o poplavama i rastu vodostaja rijeka. “Cijeli dan koordiniramo i razmjenjujemo informacije s Hrvatskim vodama i DHMZ-om. U kontaktu smo i sa slovenskim kolegama. Njima se dogodilo nešto što nisu imali do sada, ogromna količina vode se spustila na mjesta i to je izazvalo ozbiljne probleme”, kazao je.

Govoreći o Zagrebu, kazao je da se vrh vodnog vala može se očekivati oko ili iza ponoći. “Vodostaj će se sigurno još dizati. Razmatramo modele iz 2010. godine, sam Zagreb ima dobar protupoplavni sustav, ima i oteretni kanal Sava-Odra. Najviše smo zabrinuti za Brdovec kraj Zaprešića koji nema nasipe. Ako se ponovi 2010. ili više…”, kazao je.

“Ovo će u svakom slučaju biti jedna besana noć”, dodao je. Ispričao je kako se u Sloveniji dogodilo nešto što se nije dogodilo ranije. “Svi skeptici koji ne vjeruju u klimatske promjene…ovo je potvrda. Govorimo o rekordnim kišama, olujama, poplavama…”, kazao je.