Svjetski je dan lubenice, čentruna, dinje ili kako već! Lani smo proizveli više od 20 tisuća tona

Svjetski je dan lubenice, čentruna, dinje ili kako već! Lani smo proizveli više od 20 tisuća tona

Oporavlja i tijelo od velike aktivnosti te sadrži citrulin koji potiče stvaranje kisika, opušta i širi krvne žile. Zanimljivo, 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija., piše danas.hr

Čentrun, četrun, karputa, dinja ili lubenica? Sve su to izrazi koji se u Hrvatskoj koriste za jedno slasno voće – široko poznato pod imenom lubenica.

Voće je to koje je toliko popularno da ima i svoj dan. Naime, 3. kolovoza obilježava se Svjetski dan lubenice.

Tom prilikom reporteri Pixsella prikupili su sve najbitnije informacije. Govore tako da je u Hrvatskoj lani proizvedeno 23.985 tona lubenice koja ima i nekoliko dobrobiti.

Naime, sadrži betakaroten, željezo, kalcij, fosfor i velike količine vitamina A, B i C. Utječe na zdravlje i hidratizaciju kože, a podiže raspoloženje i poboljšava koncentraciju. Dakako, dobra je za zdravlje očiju, a snižava i rizik od srčanog ili moždanog dara. Regulira i srčani tlak.

Naposljetku, oporavlja i tijelo od velike aktivnosti te sadrži citrulin koji potiče stvaranje kisika, opušta i širi krvne žile. Zanimljivo, 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija.

Inače, najteža ikad uzgojena lubenica imala je 159 kg, a rekord je oborila 2013. godine. Uzgojena je u Seviervillu, SAD.