RASKOL MEĐU ROMIMA Elvis Kralj najavio kandidaturu za saborskog zastupnika

RASKOL MEĐU ROMIMA Elvis Kralj najavio kandidaturu za saborskog zastupnika

Nezadovoljan načinom na koji obavljaju svoj posao, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi iznenada je, i to objavom na Facebooku, prekinuo suradnju s vodstvom Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Međimurske Rome to je iznenadilo, no ne i prozvane čelnike Vijeća Matijaša Oršuša i Elvisa Kralja koji su kazali kako su zapravo oni ti koji su napustili Kajtazija, i to nakon saznanja da se novac namijenjen poboljšanju uvjeta života u romskim naseljima, troši u pogrešne svrhe. Ekipa HTV-a pokušala je doznati o čemu se konkretno radi.

Parag je najveće romsko naselje u Međimurskoj županiji. U njemu živi oko 2000 ljudi. U polovini kućanstava nema struje niti pitke vode, a višečlane obitelji žive u malenim kućama.

‘Voda nam je puna crvi’, ‘Veljko Kajtazi samo gradi vile na moru, a nama u Paragu ništa ne pomogne’, ‘ne mogu imati priključak za WC, niti priključak za vodu, jer je preniski nivo vode, pa ne mogu imati odvod’, samo su neke od izjava stanovnika u romskom naselju Parag.

Matjaš Oršuš i Elvis Kralj, predsjednik i zamjenik u Vijeću romske nacionalne manjine u Međimurju, kojih se zastupnik Kajtazi javno odrekao na Facebooku, smatraju da je život tih ljudi mogao biti bolji, da se novac kojim upravlja Savez Roma u Hrvatskoj ‘Kali Sara’, odgovornije trošio.

‘Radi se npr. u Istri. Sada kad smo saznali, nama to nije prioritet, već da se počne raditi u romskim naseljima’, izjavio je Matjaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Htjeli su čuti i mišljenje zastupnika Veljka Kajtazija, no do realizacije ovoga priloga nije bilo odgovora na pitanja.

‘Stiže nam podrška i iz Istre, iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske. Svima je već dosta, jer vide da Kajtaziju i Savezu Roma ‘Kali Sara’ nije stalo da riješe probleme u romskim naseljima, nego do provedbe njihovih projekata koji su očito unosan biznis’, kazao je Elvis Kralj, zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Borba za saborsko mjesto 

HTV doznaje i da će se dojučerašnji poslovni suradnici – zastupnik Veljko Kajtazi te zamjenik predsjednika Vijeća Roma Međimurske županije Elvis Kralj uskoro jedan protiv drugoga boriti za mjesto u saborskoj klupi.

‘Ja najavljujem osobnu kandidaturu za saborskog zastupnika na sljedećim parlamentarnim izborima’, istaknuo je Kralj i poručio da nema šanse za pomirenje.

Svaki glas međimurskih Roma – a u Međimurskoj županiji ih živi više od 10.000 – i jednome i drugome kandidatu vrijedit će zlata.