Milanović u novoj borbi, situacija je poprimila eksplozivne razmjere! “Nema više vremena za gubljenje i kompromise”

Milanović u novoj borbi, situacija je poprimila eksplozivne razmjere! “Nema više vremena za gubljenje i kompromise”

Zbog katastrofalnih šumskih požara i drugih prirodnih katastrofa s kojima se suočavaju ljudi i države na području Sredozemnog mora predsjednici država Skupine Arraiolos iz Sredozemlja dogovorili su i usvojili zajedničku deklaraciju Apel za Sredozemlje, kojoj je cilj podizanje svijesti o potrebi učinkovitog i brzog odgovora na posljedice klimatske krize.

Šest šefova država, među kojima je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, pozivaju sve države Sredozemlja, Europsku uniju i međunarodnu zajednicu da se uključe u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize.

Tekst Deklaracije objavljujemo u cijelosti:

“Kao što se i očekivalo, klimatska kriza je stigla i poprimila eksplozivne razmjere, do te mjere da se sada govori o klimatskom izvanrednom stanju. Glavni tajnik UN-a krajem srpnja je nazvao aktualnu krizu stanjem globalnog ključanja. Njezini su učinci posebno vidljivi u našoj regiji, Sredozemlju, koja je teško pogođena i izložena neposrednom riziku ne samo od nestašice vode i električne energije već i od poplava, rasprostranjenih toplinskih valova, požara i opustinjavanja. Ekstremni prirodni fenomeni uništavaju ekosustav i ugrožavaju našu svakodnevicu, naš način života.

Nema više vremena za gubljenje, nema više vremena za kompromise iz političkih ili ekonomskih razloga. Imperativ je djelovati i poduzeti hitne, učinkovite inicijative. Sve zemlje Sredozemlja moraju se koordinirati i reagirati, odnosno uključiti u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize.

Dužnost je svih nas djelovati u tom smjeru i usvojiti konkretne politike u tom nastojanju. Podići javnu svijest, obrazovati i nadahnuti u svima etiku odgovornosti prema okolišu. Ne samo za sadašnjost, nego i za budućnost naše djece i naraštaja koji dolaze., javlja dnevnik.hr