Loše vrijeme i loši odnosi mogli bi pokvariti proslavu Oluje u Kninu…

Loše vrijeme i loši odnosi mogli bi pokvariti proslavu Oluje u Kninu…

Loše vrijeme moglo bi pokvariti i proslavu Oluje u subotu pa se zbog najave jake kiše osmišljava plan B.

I ova Oluja prolazi u znaku loših odnosa premijera i predsjednika, ali i provokacije koja dolazi sa srpske strane. Organiziraju svoju obljetnicu na kojoj komemoriraju žrtve – i to baš u Prijedoru, gdje su stradale tisuće Hrvata i Bošnjaka!

Oluji prijeti oluja pa bi umjesto na stadionu proslava mogla ponovno biti na kninskom gradskom trgu. Njega bi se pokušalo natkriti i sudionike zaštiti od kiše, no konačnu odluku Ministarstvo branitelja donijet će nakon preciznije vremenske prognoze. Ona politička oluja tinja već danima zbog susreta premijera i predsjednika na obljetnici.

“Svake godine 5. kolovoza imamo istu priču, hoće li se Plenković i Milanović pogledati… Svaki put ukradu proslavu branitelja. Totalno su nebitni u ovoj priči”, kaže Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

U Prijedoru pak Milorad Dodik , koji je nedavno posjetio predsjednika Milanovića na Hvaru, organizira obljetnicu Oluje onako kako ju vidi srbijanska strana. Dolaze i Aleksandar Vučić i partrijarh Porfirije.

“Loše gledam na to jer svi ti prognanici o kojima sam govorio su se slili u zapadnu Bosnu, odakle su onda protjerani Hrvati… To je potpuni promašaj, možda i provokacija”, smatra povjesničar Borna Marinić.

U Hrvatskoj su, naravno, reakcije na tzv.obljetnicu u Pijedoru redom negativne.

“Svi su argumenti na strani Hrvatske. Mi Vučića i Dodika od toga odvratit ne možemo. Ako žele slaviti propale politike koje je inicirao Milošević, mogu, ali od toga ništa dobro neće imati”, komentirao je Miro Kovač.

“To nije slučajno, Prijedor nije slučajno odabran, to je da se naglasi kontinuitet srpske žrtve. Hrvatska i srpska strana se po tom pitanju nikada neće usuglasiti, ni Hrvati i Srbi unutar hrvatske, a kamoli hrvatska i srbijanska strana”, smatra politolog Jakov Žižić.

Pripadnici SDSS-a, partneri HDZ-a u parlamentarnoj većini, neće biti u Kninu nego u Doljanima, tj. u Otočcu. Na okrugloj 25. obljetnici Oluje 2020. bio je tadašnji SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević, a premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Tomo Medved u Varivodama i Gruborima, piše N1.

U Uredu predsjednika pak kažu da su umirovljeni generali potvrdili dolazak na prijem koji organizira predsjednik za ratne zapovjednike 4. kolovoza na kninskoj tvrđavi. Ali nitko od pozvanih ministara neće doći – ni Medved, ni Mario Banožić, a ni Davor Božinović.