Smrtonosan TikTokov trend njege kože zaludio tinejdžere! Stručnjaci apeliraju: “Ne radite to, možete umrijeti”

Smrtonosan TikTokov trend njege kože zaludio tinejdžere! Stručnjaci apeliraju: “Ne radite to, možete umrijeti”

Videozapisi na TikToku koji promoviraju upotrebu cijanida u borbi protiv akni izazvali su brojna upozorenja liječnika. Stručnjaci se boje da bi lažni trend, koji je prikupio milijune pregleda, mogao biti smrtonosan.

U jednom videu na TikToku mlada žena tvrdi da je poskrivećki hranila svog dečka sjemenkama koje sadrže otrovnu kemikaliju i da je to očistilo njegove akne.

U međuvremenu, na drugoj snimci vidi se žena koja tvrdi da je njezin čist ten možda rezultat toga što je kao dijete pojela najmanje pet koštica marelice.

Amigdalin koji se nalazi u košticama marelice, sjemenkama trešnje i sirovim orašastim plodovima u organizmu se pretvara u cijanid nakon konzumiranja i može uzrokovati trovanje. U koncentriranim količinama napada srce, dišni sustav i središnji živčani sustav te može ubiti čovjeka za nekoliko minuta.

Dr. Neel Patel rekao je: “Hrana koja sadrži cijanid ima tendenciju da ga sadrži u vrlo niskim dozama i to nije zabrinjavajuće.” Primjerice, sjemenke jabuke sadrže male količine cijanida. Čak i sa smrvljenim ili sažvakanim sjemenkama, trebali biste ih pojesti odjednom najmanje 150 da biste bili izloženi bilo kakvom riziku.

“Međutim, treba biti oprezan s košticama marelice. Ovo su sjemenke unutar koštice marelice”, poručili su liječnici.

Europska agencija za sigurnost hrane navodi koštice marelice kao rizik od trovanja cijanidom. Konzumiranje više od tri koštice odjednom može premašiti preporučenu sigurnu razinu.

Dr. Patel je dodao: “Ovaj bi trend mogao biti vrlo opasan. Dugotrajni simptomi trovanja cijanidom uključuju komu, visok ili nizak krvni tlak, gubitak svijesti, probleme s plućima, napadaje pa čak i smrt”.

Jedan TikTok video, koji ima više od 473.000 pregleda i 80.000 lajkova, prikazuje ženu koja objašnjava da je svoju čistu kožu dobila zato što je kao dijete jela koštice marelice. Međutim, ona dalje upozorava druge da sami ne isprobavaju ovaj neobičan tretman za njegu kože, piše DailyMail.

Druga pak korisnica TikToka, koji je objavio video, rekao je: “Jedan od razloga zašto je moja koža sada tako dobra mogao bi biti to što sam stalno jeo otrov kad sam bio dijete”. Drugi korisnici navode da im je koža glatkija nakon što su pojeli koštice.

Još jedna korisnica TikToka tvrdi da jede sjemenke marelice kako bi se rješila akni. Svojim pratiteljima je poručila: “Koža mi je mnogo glađa nego ranije i sve u svemu sam u posljednje vrijeme boljeg raspoloženja”.

Žena nastavlja objašnjavajući da je počela jedući tri sjemenke dnevno, a sada pojede deset kako bi imala bolje rezultate. Jedan pak korisnik na TikToku tvrdi da sjemenke mogu smanjiti bore i spriječiti rak.

Video koji ima više od 13.000 pogleda, sugerira da pleme u Pakistanu jede sjemenke i koristi ulje iz sjemenki marelice te da ljudi nikada nemaju rak.

Jezgre se u nekim videima nazivaju i “tajnom superhranom”.

Neke zemlje poput Australije i Novog Zelanda zabranile su prodaju sirovih koštica marelica zbog opasnosti koju predstavljaju, prema prehrambenim standardima. Sirove, neprerađene koštice marelice također su zabranjene u Velikoj Britaniji i ne smiju se prodavati za ljudsku prehranu osim ako su razine cijanida ispod 20 mg/kg.

Trend njege kože na TikToku ne samo da je iznimno opasan, već stručnjaci kažu da je mit da koštice marelice liječe akne, prenosi Dnevnik.hr.

Dr. Anjali Mahto, dermatologinja konzultantica i glasnogovornica British Skin Foundationa, rekla je: “Ovo je mit i zabrinjavajuće je vidjeti ovakav stupanj dezinformacija na platformama društvenih medija. Opasno je i dovodi u zabludu”.

Umjesto toga, ako netko ima akne, trebao bi uključiti proizvode koji sadrže benzoil peroksid i salicilnu kiselinu u svoju rutinu njege kože, kažu stručnjaci.