Razred AA, A, B… Što ove oznake na pakiranju jaja zapravo znače?

Razred AA, A, B… Što ove oznake na pakiranju jaja zapravo znače?

Jeste li na pakiranjima jaja primijetili različite oznake kao što su klasa AA, A, B i slično i znate li što to zapravo znači? U nastavku pročitaje što stoji iza tih oznaka te koja biste jaja trebali kupovati.

Kelly Slentz, viša suradnica voditeljica marketinga u Organic Valley za  Real simple pojašnjava da se jaj arazvrstavaju u različite kategorije  na temelju parametara kao što su težina, kvaliteta ljuske i unutarnja kvaliteta.

Konačna ocjena nema nikakve veze s veličinom, nutritivnom vrijednošću ili rizikom od salmonele. Za ocjenjivanje jaja važna je i unutarnja i vanjska kvaliteta. Težina i boja ljuske se također uzimaju u obzir.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, kao i većina drugih država, klasificira jaja u u tri razreda: AA, A i B. Jaja razreda AA imaju visoku kvalitetu, s čvrstim bjelanjcima, žumanjcima bez nedostataka i čistim ljuskama bez pukotine .

Jaja razreda A slična su jajima razreda AA, ali imaju nešto nižu unutarnju kvalitetu. Jaja razreda B primjetno su drugačija, s mrljama, nepravilnim oblikom i veličinom te nižom unutarnjom kvalitetom.

Slentz navodi da jaja kategorije B najčešće ne prodaju u supermarketima, ali se obično koriste u komercijalnim proizvodima, primjerice smrznuta jela ili pakirane proizvode koji sadrže jaja kao sastojak.

Koja biste onda jaja trebali kupovati? Jaja razreda AA često su malo skuplja zbog svoje više kvalitete. U supermarketima ćete uglavnom imati izbor između razreda AA i A.

Jaja razreda AA su najatraktivnija i ako vam je bitno kako vaše jaje izgleda (npr. za jela kao što su jaja na benediktinski način), odaberite tu klasu. No, ako ćete jaja koristiti  za pečenje, možete uzeti i jaja razareda A., prenosi N1