Palić: Europska komisija nije iznad hrvatskih i njemačkih sudova. Udbaški ubojice su upravo tamo gdje i trebaju biti

Palić: Europska komisija nije iznad hrvatskih i njemačkih sudova. Udbaški ubojice su upravo tamo gdje i trebaju biti

Nakon vijesti da je Europska komisija pokrenula  postupak protiv Hrvatske i to zbog slučaja Mustač, na Facebooku se oglasio i ustavnopravni stručnjak Mato Palić

Njegov komentar uslijedio je naime nakon što je odvjetnica Zdravka Mustača,  Lidija Horvat za Dnevnik RTL-a izjavila: 

“Dobili smo obavijest da je povodom naše predstavke Europskoj komisiji, pokrenut postupak povrede prava Europske unije. Ono što smo ukazivali, smatramo da okvirna odluka da nije, odnosno da način na kakav je implementirana u hrvatsko zakonodavstvo nije bila sukladno pravu Europske unije. Zakon o pravosudnoj suradnji nije dobro primijenjen kada su odlučili sudovi izručiti Mustača Njemačkoj”.

Uz to je i dodala: “Mi trebamo čekati okončanje tog postupka pred komisijom. On može za Hrvatsku imati svakakve perkusije, može dovesti do novčanih kazni, do potrebe usklađenja hrvatskog zakona, svakojakih sankcija. Mustač bi ako bi takav ishod bio mogao tražiti obnovu postupka izručenja, ovisno u kojem će smjeru komisija s time ići”. 

Palić je pak na svom Facebook profilu podsjetio da je Zdravka Mustača zajedno sa Josip Perković osuđen za likvidaciju hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića iz vremena bivše Jugoslavije. 

“Gđa odvjetnica je rekla kako je Europska komisija pokrenula postupak i kako će ako to tako bude išlo biti moguća obnova izručenja. Ne postoji obnova izručenja. Europska komisija nije iznad hrvatskih i njemačkih sudova. Udbaški ubojice su pravomoćno osuđeni u Njemačkoj. Odluka o izručenju je prošla kontrolu i Vrhovnog i Ustavnog suda Republike Hrvatske i udbaški ubojice su upravo tamo gdje i trebaju biti – u zatvoru”, naveo je Palić.