Most nakon izbora planira podržati lijevu vladu

Most nakon izbora planira podržati lijevu vladu

Izvor blizak vrhu Mosta navodi kako za Most trenutno ne postoji nikakva alternativa i da zato pristaju na ‘ideološki moratorij’

Izvor blizak vrhu Mosta otkrio je za Nacional kako nakon sljedećih parlamentarnih izbora Most planira podržati vladu sastavljenu od stranaka lijeve političke orijentacije. Taj izvor navodi kako ne postoji baš nikakva mogućnost da Most podrži HDZ, bez obzira na to tko bude na čelu te stranke – danas ili u budućnosti. Taj izvor navodi kako za Most trenutno ne postoji nikakva alternativa i da ostaju kod navoda saborskog zastupnika Nine Raspudića koji je predložio tu vrstu političke suradnje u kontekstu svojevrsnog ideološkog moratorija potrebnog za svrgavanje HDZ-a s vlasti.,

Isti izvor iz Mosta navodi kako zasad izgleda da je jedina prepreka toj koaliciji politička platforma Možemo! koja je takvu suradnju odbila., doznaje nacional

O tomu je taj izvor blizak vrhu Mosta rekao:

”Mi takav tvrdi stav doživljavamo pogrešnim i mislimo da on ima i neku sasvim drugu pozadinu. Možemo! zapravo ne želi ući u iduću vladu. Oni su u postupku osnaživanja svoje političke platforme, a upravljanje Zagrebom im se pokazuje kao prvorazredni izazov. Izvan Zagreba gotovo da i ne postoje, pa vjerojatno žele osnažiti vlastite pozicije na nacionalnoj razini. Ali time posredno pomažu opstanku HDZ-a na vlasti. Moguće je to i razlog zašto relativno dobro Tomislav Tomašević surađuje s Plenkovićem kada je u pitanju funkcioniranje Grada Zagreba u onom segmentu gdje se dotiče s državnom vlašću”.

Isti visoki izvor iz Mosta navodi kako su potpuno deplasirani navodi da bi Most bio zainteresiran surađivati s HDZ-om bude li mu na čelo netko drugi osim Plenkovića. S druge strane, u vrhu HDZ-u s posebnom su pažnjom pratili kako se Most ponašao u najnovijoj plinskoj aferi, čije je otkrivanje inicirao.

Šef Mosta Božo Petrov i Nikola Grmoja smatraju da Možemo!, koji je odbio koaliciju za svrgavanje HDZ-a s vlasti, ni ne želi ući u iduću vladu

U vrhu HDZ-a smatraju nevjerojatnim da Most cijelo vrijeme štiti ministra gospodarstva Davora Filipovića.

“Ne sviđa mi se način kako se tretira Filipović, a Barbarić ne. Pozicija Mosta nije jasna. Zašto Most, koji je i otkrio plinsku aferu i gurnuo je u eter, ne dira Filipovića, a dira Barbarića ili Plenkovića? Filipović je tu na meti svih osim Mosta”, kaže izvor blizak vrhu HDZ-a.

Iz više različitih krugova unutar HDZ-a pojavilo se tumačenje da Most štiti Filipovića jer im je, naravno, primarni cilj srušiti Andreja Plenkovića, ali da potom računaju na to da bi Filipović mogao igrati važnu ulogu u novoj konstelaciji i preslagivanju snaga unutar HDZ-a te da bi u toj varijanti, s nekim drugim na čelu HDZ-a, Mostu bila prihvatljiva koalicija s HDZ-om.

Do Nacionala je takva informacija došla još prije desetak dana, ali visoki izvor iz Mosta više puta je tijekom nekoliko posljednjih dana oštro opovrgnuo da bi Most išao u bilo kakve kombinacije s HDZ-om. Također, drugi visoki dužnosnik Mosta za Nacional je rekao:

“Mi se borimo protiv korupcije i kriminala, a kad bismo išli u koaliciju s HDZ-om, Mosta više ne bi bilo. Mi mislimo da ove teze gura PPD. Pazite, Filipović premijer!? Pa to je presmiješno!”

I izvor blizak vrhu HDZ-a kaže da je, čak i pod uvjetom da je ta kombinacija točna, nezamislivo da bi Most određivao tko će biti HDZ-ov premijer.

“Očito je da je Most u potpunosti zaštitio Filipovića, dojam je da su oni u nekim razgovorima i dogovorima, ali neće to Most moći napraviti tako da kaže: ‘U HDZ-u će sad biti relevantan čimbenik Filipović!’. To ne može Most napraviti”, kaže taj visoki izvor.