Nezaposleni u Austriji u problemu: Zemlju mogu napustiti samo pod jednim uvjetom

Nezaposleni u Austriji u problemu: Zemlju mogu napustiti samo pod jednim uvjetom

Šef Austrijskog državnog servisa za zapošljavanje objasnio je da Zakon o osiguranju nezaposlenih propisuje da moraju ostati u zemlji stoga je Austrijancima, umjesto mora, na raspolaganju Nežidersko jezero

Austrijanci, koji su nezaposleni i prijavljeni na Austrijskom državnom servisu za zapošljavanje (AMS), nedavno su se našli u problemu jer ne znaju smiju li napustiti zemlju te otići na more ili u posjet obitelji u inozemstvo. I dok ostali Austrijanci bijeg od paklenih vrućina traže u smjeru mora, jezera i planina, nezaposleni, među kojima je i veliki broj ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije, su brojne upite poslali AMS-u, navodi Fenix magazin.

– Smiju, ali za to se vrijeme moraju odjaviti od AMS-a. Zakon o osiguranju nezaposlenih propisuje da moraju ostati u zemlji, a kako mi nemamo more, smije se ići na Nežidersko jezero (op. Neusiedlersee u Gradišću), ali ne i na more. Naravno da se može prijaviti godišnji, ali za to se vrijeme ne može dobiti naknada za nezaposlene – objasnio je šef AMS-a Johannes Kopf za domaći dnevni list Heute. Do kraja lipnja kod AMS-a bile su prijavljene 307.732 osobe kao nezaposlene od kojih je njih 239.301 bila je bez posla, a 68.431 na doškolovanju, piše Heute.