Ratni zločinac i bliski suradnik Karadžića traži prijevremeno puštanje na slobodu, tvrdi da je spreman reintegrirati se u društvo…

Ratni zločinac i bliski suradnik Karadžića traži prijevremeno puštanje na slobodu, tvrdi da je spreman reintegrirati se u društvo…

Stojan Župljanin, ratni zločinac i suradnik Radovana Karadžića, podnio je molbu za prijevremeno puštanje iz zatvora u Poljskoj. 

Tamo se nalazi od 2019. zbog ratnih zločina počinjenih tijekom agresije na BiH.

Ratni zločinac je molbu o prijevremenom puštanju iz zatvora zatražio tijekom ove godine, kada mu istječu dvije trećine zatvorske kazne u trajanju od 22 godine. Župljaninova molba je u razmatranju, piše Klix.

U molbi se navodi da je Župljanin, unatoč dugotrajnom boravku u zatvoru, spreman reintegirati se u društvo. Navodi se da je dobrog duševnog zdravlja te da je tijekom boravka u zatvoru do sada održavao dobre odnose sa svojom obitelji, osobito sa sinom.

Također, u molbi stoji i da je Župljanin spreman prihvatiti sve mjere kojima bi se ograničilo njegovo kretanje na slobodi, piše Klix. Odluka o puštanju Župljanina bit će donesena naknadno.

Žalbeno vijeće Haškog suda je 2016. izreklo je Župljaninu drugostupanjsku pravomoćnu presudu zbog ratnih zločina u više općina u BiH, čime je potvrđena prvostupanjska presuda kojom je osuđen na 22 godine zatvora.

Župljanin je u vrijeme rata bio čelnik policije Republike Srpske, a u Haagu mu se sudilo zbog progona nesrpskog stanovništva, zločina protiv čovječnosti, ubojstva, mučenja i istrebljenja.

Sa Župljaninom je po istoj optužnici osuđen i Mica Stanišić. Među najtežim zločinima iz presude su ubojstva oko 200 muslimanskih zarobljenika na Korićanskim stijenama na planini Vlašić koja su počinjena u kolovozu 1992.

Također, u najteže zločine spada i strijeljanje preko 100 osoba u logoru Keraterm u srpnju iste godine, piše Klix.