Iva Šušković za Dnevnik Nove TV o prekidu štrajka: “Prije osam tjedana smo bili na nuli, danas smo postigli gotovo 50 posto naših zahtjeva”

Iva Šušković za Dnevnik Nove TV o prekidu štrajka: “Prije osam tjedana smo bili na nuli, danas smo postigli gotovo 50 posto naših zahtjeva”

Štrajk u pravosuđu se prekida. Odlučila je tako većina članstva sindikata. No, članstvo im je podijeljeno. Od 47 podružnica, njih 25 prihvaća ponudu Vlade. Štrajkat će do potpisivanja sporazuma s Vladom. A on će se potpisati sutra – između ministra Malenice i sindikalnih vođa.

U četvrtak se treba obaviti procedura potpisivanja sporazuma između Vlade i sindikata, nakon čega slijedi odluka štrajkaškog odbora o prestanku štrajka. Dakle, u petak bi službenici na sudovima trebali početi raditi po starom.

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović o prekidu štrajka u pravosuđu razgovarala je s čelnicom Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivom Šušković.

Na pitanje bi li ovo nazvala Pirovom pobjedom, kaže: “Ne bih to nazvala Pirovom pobjedom, naprosto je to dobra sindikalna borba našeg članstva, koje je u ovih osam tjedana i dva tjedna mirenja pokazalo solidarnost, međutim ispalo je danas tako da nisu svi ovdje zadovoljni. Mi smo napravili najbolje što smo u ovom trenutku mogli. Osobno moram prespavati pa ću vidjeti jesam li zadovoljna. Međutim, prije osam tjedana smo bili na nuli, danas smo postigli gotovo 50 posto naših zahtjeva. 

Mislim da je to zadovoljavajuće za one koji su se danas izjasnili za prihvaćanje ovakve ponude. Mnogi su bili za nastavak štrajka jutros, mnogi su sagledali iz drugog kuta i objektivnije ovu situaciju i izjasnili su se s da ili ne. Međutim, kako nastaviti štrajkati s 50 posto članova i objasniti ljudima koji su za ovakvu odluku da neće dobiti plaću, da neće dobiti nikakvo povećanje, uz činjenicu da ipak od svoje plaće žive.

Mi smo danas morali na štrajkaškom odboru donijeti ovakvu odluku, uz jedan glas protiv, uvažavajući to da nisu svi zadovoljni.

Međutim, naša borba ovime ne završava, tek počinje. Vrata su nam otvorena, mi ćemo se dalje zalagati za status službenika i namjještenika u pravosuđu.”

Kazala je da je ovo povećanje od 70 do 150 eura, ovisno o broju godina staža, o prirezu, o olakšicama itd., a ukazala je i na činjenicu da će se eventualno povećanje plaća dogoditi ujesen, kad budu pregovori o osnovici. “Ono što je naša namjera jest sudjelovati u razgovorima o koeficijentima jer se u ovom trenu ne slažemo s onime što je ponuđeno u novoj uredbi i, naravno, zagovarati ovaj dio kolektivnog pregovaranja o kojemu se sad razmatra. 

Težnja jest plaća od 1000 eura, i jedne i druge strane, međutim razilazimo se u računici – naša računica je s nula godina staža ovaj sadašnji 0,99 dovesti na tisuću eura, kako bi dobili ljude u sustav. S druge strane, Vlada zastupa nešto niže koeficijente jer uzima u obzir ove službenike s 24 godine staža.

Sad čekamo poziv, službeno potpisivanje sporazuma, štrajkaški odbor onda donosi službenu odluku o prestanku štrajka i onda ljudi mogu početi raditi”, kazala je Šušković.