Tomaševićev zamjenik hladno: Tko nema krov nad glavom, može u hostel Arena

Tomaševićev zamjenik hladno: Tko nema krov nad glavom, može u hostel Arena

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, gostovao je u N1 Studiju uživo i komentirao posljedice nevremena, kakvo se ne pamti u modernijoj povijesti.

Zahvaćen je cijeli grad, ali neki su dijelovi ipak stradali više od drugih, zbog čega i pet dana kasnije građani mogu vidjeti posljedice u smislu neraščišćenih grana, stabala i svega ostalog što je “letjelo na sve strane”.

“Po našoj evidenciji, zapad grada, Podsljeme i jugoistok Novog Zagreba stradali su najviše. Prioritet je pomoć građanima na privatnim zgradama, a rješavamo i javne zgrade, vrtiće, škole… Naravno, onda na red dolaze i druge stvari kao parkovi. Postoje prioriteti”, istaknuo je Korlaet pa nastavio:

“Sve će biti sanirano na vrijeme, neće biti utjecaja na početak školske godine. Građevinske tvrtke su na terenu i rade solidno.”

Stanovi u Španskom su puni vode, u njima se ne može živjeti i pitanje je tko će sanirati tu štetu.

“Suosjećamo s građanima kojima su kuće i stanovi stradali. Zgrade kojima je Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) upravitelj već popisuje štetu i rade prijavu. Tako i drugi preko svojih upravitelja mogu prijaviti štetu”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika pa pohvalio gradske službe.

Što se šteta tiče, prijavljena je na više od 2300 objekata.

“Prioretiziramo ih i danas su krenule evidencije tih šteta. Imamo 34 ekipe, po dvije za svaku četvrt i danas su dobili uniformirani obrazac i aplikaciju, gdje će se moći unositi svi potrebni atributi za svako pojedinačno oštećenje. Računam da će evidencija biti napravljena do polovice kolovoza, a nakon toga ide i vrlo brzo budžetiranje obeštećenja. Namjeravamo izdvojiti ozbiljan novac za sanaciju, od 10 do 15 milijuna eura”, naveo je Korlaet.

Grad Zagreb pomagat će i drugim gradovima, prvenstveno u županiji. A što se tiče stanovnika Španskog i općenito dijelova gdje su stanovi i kuće toliko oštećeni da se u njima ne može živjeti, nudi se rješenje.

“Mogu boraviti u gradskom hostelu Arena ako nemaju krov nad glavom, samo nam se moraju obratiti”, ponudio je Korlaet utjehu.

Stiže nova oluja, no upitno je hoće li građanima stići SMS upozorenja, što prošli tjedan nije bio slučaj jer sustav vrijedan osam milijuna eura nije radio.

“Kad je sustav testiran prije nekoliko mjeseci, oko 90 posto građana je primilo poruku. Ne znam zašto ovaj put nije poslana. Ministar je odgovornost prebacio na DHMZ, ali upravo zato smo mi s njima imali sastanak, kako bismo se neposrednije povezali”, napomenuo je Luka Korlaet i upozorio građane na sutrašnju oluju te još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih.

Na kraju, nije mogao ne komentirati brojne radove po Zagrebu, koji se odvijaju u isto vrijeme i paralizirali su dobar dio grada, prvenstveno jer su izvan pogona važne prometnice – kao Selska.

“Pokušali smo radove organizirati radove tako da ne bude sve zatvoreno u isto vrijeme, ali treba znati da radove ima i HŽ pa smo se morali s njima usklađivati. Grad je velik, a prolaza ispod pruga relativno malo”, ponudio je Korlaet odgovor, piše N1.