Miletić: HDZ-ovci se bogate i na mrtvim životinjama, afrička svinjska kuga pogoduje uvoznim lobijima

Miletić: HDZ-ovci se bogate i na mrtvim životinjama, afrička svinjska kuga pogoduje uvoznim lobijima

Saborski zastupnik Marin Miletić (Most) prozvao je HDZ te ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radman zbog, kako je naveo, ”bogaćenja na mrtvim životinjama”. Podsjetimo, dijelove Slavonije pogodila je afrička svinjska kuga, zbog čega su mnogi svinjogojci pretrpjeli veliku materijalnu štetu. Objavu zastupnika Miletića prenosimo u cijelosti.

“Eutaniziraj i spali, to svaka šuša zna – zakulisne igre oko ubijanja svinja.

Sutra i preksutra sam u Saboru s građanima na sastancima. U srijedu i četvrtak idem na teren s ljudima struke, ne političarima manekenima za kravate, nego ljudima koji imaju iskustvo u svinjogojstvu. U petak sam u Rijeci. Subotu i nedjelju na sastancima po Dalmaciji.

Velika nepravda se radi našim seljacima sa svinjama. Uništava se male, velike se štiti. U suzbijanju afričke svinjske kuge – vladajući i odgovorni uništavaju sve živo.

Tim ljudima na selu, svinja nije – samo – svinja. Njima to nije komad mesa, komad kulena. Njima je to blago. Krmače, rasplodni materijal – odjednom eutanizirati je potpuno nepotrebno i onaj koji to radi nije kompetentan. Znalci znaju razlučiti bitno od nebitnoga i kukolj od pšenice.

Ja nisam stručnjak za svinjogojstvo. Ja sam samo glas malog seljaka, malog čovjeka i one struke koja nije kompromitirana zakulisnim igrama sjena. Ne pripadam salonskim političarima, stalno sam s narodom i jedan od naroda. Nemam nikakav lobij iza sebe, nemam gazde tajkune, nemam nikoga nego svoju savjest i želju za pravdom. Razgovarao sam s inspektorima ogromnog iskustva i veterinarima.

Uništavaju malene proizvođače, a velike štite. Eutanizirane svinje zbrinjava tvrtka ministra Grlić-Radmana Agroproteinka – HDZ-ovci se bogate i na tome – mrtvim životinjama.

Jučer sam sudjelovao na Odboru za poljoprivredu u Hrvatskom saboru. Odbor je vodila zastupnica Petir, a sudjelovala je u rasprava ministrica Vučković sa svojim suradnicima.

Suma sumarum je sljedeći: pobit će sumnjive svinje malih uzgajivača, obiteljskih uzgajivača, a štiti se velike. Pokušao sam Ministrici predočiti dokumente Europske unije koji tvrde da ne treba paničariti oko afričke svinjske kuge, nego da treba smireno sagledati situaciju s kojom se može ipak puno znatnije sačuvati naše uzgajivače svinja, napose one zdrave svinje. Situacija je vrlo ozbiljna, ali se ne smije paničariti niti donositi nepromišljene odluke.

Pokušao sam reći da nema razloga za eliminacijom svih onih zdravih svinja s nezaraženih gospodarstava. Ova bolest se ne prenosi zrakom i sva najnovija istraživanja i teren, iskustvo, to jasno govore. Manekeni za kravate ipak prepisuju stare radove, stare pravilnike, oni koji nikada nisu radili sa svinjama niti su se brinuli o svinjama – donese presude ne samo ovom blagu nego i brojnim obiteljima.

Imamo i primjer Sardinije gdje su svinje posvuda i jedu sve i svašta, tamo cirkulira jedan blaži oblik virusa. Svinje su postale otporne i stvar funkcionira. Ovaj rad jasno potvrđuje da se može živjeti s ASF jer su kod zdravih svinja nađena protutijela. To znači da su preboljele i da više neće oboljeti.

Osim toga, i u baltičkim državama na pojedinim mjestima cirkulira taj blagi soj.

Mnogi inspektori iz straha za svoj posao samo slijepo izvršavaju naredbe, mnogima nedostaje stručnost i iskustvo. U Srbiji imamo afričku svinjsku kugu pet godina, imamo ogromnu vodenu granicu sa Srbijom.

Ministrica kaže da je ljudski faktor kriv za unošenje. Ali, tko je taj? Hoće li za to odgovarati? I što su poduzeli u vezi toga? To ne znamo. Dakle, ako je nemarom – onda su zakazale službe. Je li moguće da netko s namjerom je to učinio i tako ruši naše uzgajivače da bi se pogodovalo moćnim stranim lobijima?

Tko je odgovoran za uništavanje hrvatske proizvodnje mesa, naših stočara i poljoprivrednika? Pogodovanje velikim stranim lobijima i globalističkim centrima moći koji su pustili svoje korumpirane pipke nad našu zemlju. Žao mi je prevarenog i napuštenog hrvatskog seljaka.

Ono što je činjenica da u svim državama gdje se pojavila ova bolest, gdje je sustavno pobijeno blago – naglo je porastao uvoz. Uvozni lobij je jak i moćan.

Hrvatska može postati oaza slobode, zdrave i vrhunske hrane domaćih proizvođača, sigurna zemlja za sve svoje građane. Samo mora imati vlast kojoj će hrvatski narod biti prvi.

[Na fotografiji su ubijene zdrave svinje jednog hrvatskog branitelja]”, napisao je u objavi saborski zastupnik., prenosi direktno