Kakvo nas vrijeme čeka za vikend? Još je nestabilno, evo kad je moguće nevrijeme

Kakvo nas vrijeme čeka za vikend? Još je nestabilno, evo kad je moguće nevrijeme

Donosimo vremensku prognozu meteorologa N1 Bojana Lipovšćaka.

Vruć zrak anticiklone nad sjevernom Afrikom i Sredozemnim morem sukobljava se s hladnim vlažnim zrakom atlanskog porijekla koji u polju niskog tlaka ciklone cirkulira nad sjevernom i srednjom Europom. Mlazna struja razdvaja hladni i topli zrak, struji sjeverno od Alpa povremeno ih zaobiđe s južne strane, a oscilacija mlazne struje u smjeru sjever jug praćena je prodorima nestabilnog zraka prema jugu te dolazi do pojave jakih nestabilnosti u vidu linija grmljavinskih oblaka praćenih pljuskovima kiše, mjestimice tuče, grmljavinom i olujnim udarima vjetra.

Danas će vrijeme biti promjenljivo, prijepodne u unutrašnjosti sunčano uz promjenljivu naoblaku. Poslijepodne i navečer u unutrašnjosti sa sjeverozapada jak razvoj oblaka vertikalnog razvoja uz pljuskove i grmljavinu. Nevrijeme će se brzo premještati sa sjeverozapada prema Slavoniji i Baranji.

Na Jadranu pretežno sunčano, toplo i vruće. Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura koja će poslijepodne oslabiti, a na srednjem i južnom vjetrovi južnog smjera.

Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od 26 do 31, na Jadranu od 32 do 35°C.

U nedjelju djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. U unutrašnjosti u planinskim kotlinama i uz riječne tokove moguća je u noći i pred jutro rijetka magla. Poslijepodne slab razvoj dnevne naoblake umjeren u planinskim krajevima unutrašnjosti gdje je moguć i pokoji pljusak.

Jutarnje i noćne temperature zraka u unutrašnjosti od 14 do 19, na Jadranu od topla noć s temperaturom od 21 do 26. Po danu toplo i vruće s maksimalnim temperaturama od 28 do 32, a na Jadranu i u zaobalju od 31 do 35°C.

UV indeks je visok i vrlo visok, temperatura mora od 26 do 28°C.