Danima se ne može u sustav za uputnice i recepte: “Na rubu smo izdržljivosti”

Danima se ne može u sustav za uputnice i recepte: “Na rubu smo izdržljivosti”

Sustav za uputnice i recepte i dalje ne funkcionira. Građani, liječnici i ljekarnici ljutiti, a HZZO situaciju smiruje – od četvrtka bi trebalo sve raditi.

Već tjedan dana centralni informatički sustav HZZO-a ne radi. Dobiti uputnicu za liječnički pregled ili recept za lijek je lutrija.

Vesna Lukanović morala je ići po pisani recept. “Moram, jer sustav ne funkcionira, a ne mogu bez lijekova”, kaže. “Bilo je zaustavljanja, ali meni je uspjelo proći taj dan. Inače, im svaki drugi dan nešto šteka”, kaže Mirjana. Na udaru su prvi liječnici obiteljske medicine. Doživljaju ovo kao – kolaps sustava. Ne prolaze ni doznake za ortopedska pomagala, uputnice za fizikalne terapije, nalozi za kućnu njegu…

“Uključujemo se, isključujemo, čekamo da CEZIH proradi, uključujemo se na neke rezervne varijante. Radimo u onoj staroj varijanti da printamo recepte i uputnice i laboratorijske uputnice, ali vi ne možete dobiti sad taj nalaz povratno. Proces rada je poremećen, ograničen, mi smo na rubu izdržljivosti”, poručuje Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicine.

Sve je počelo nakon sigurnosne nadogradnje programa za zaštićeno spajanje na CEZIH vanjskih korisnika. S istim se bore i u ljekarnama. Željka Čeko, magistar farmacije kaže kako su dobili najavu da se radi nadogradnja. “Malo je funkcioniralo, ali onda je pao sustav. Dali su nam podatke da se probamo spojiti na druge načine, i sad je nama kako kad. Građani su naravno ljuti i nezadovoljni jer ne mogu do terapije”, kaže. Iz HZZO-a se ispričavaju i smiruju situaciju – u četvrtak bi trebalo sve normalno raditi.

Jelena Curać, pomoćnica ravnatelja za informatiku HZZO-a napominje kako se u sustav pristupa kroz određeni sigurnosni sloj. 

“U tom softveru došlo je do problema iako se radi o jednoj ozbiljnoj svjetskoj kompaniji. Vjerujem da će se u četvrtak tijekom dana svi moći spojiti”. Čim se sustav spoji sve poslane uputnice i recepti bit će automatski realizirani i vidljivi.