Član DP-a na sudu jer je Ivoševića nazvao četnikom. Splitski dogradonačelnik: Ponosan sam što sam koktel dvije nacije

Član DP-a na sudu jer je Ivoševića nazvao četnikom. Splitski dogradonačelnik: Ponosan sam što sam koktel dvije nacije

Zbog uvredljivog komentara prijavio ga je zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević. Matej M. mu je poručio da je “debil četnički kojeg treba polomiti”. Policija ga je početkom mjeseca privela na Općinski prekršajni sud te je nakon ispitivanja pušten.

Sutkinja ga je u srijedu pitala ima li što novo za reći. “Htio bih pojasniti ovo s četnikom. Četnici su banda, a ja njih smatram bandom. Ove na vlasti”, kazao je Matej M., prema pisanju Dalmatinskog portala.

Potom ga je sutkinja nastavila ispitivati o Ivoševiću, zanimalo ju je zašto se obratio baš njemu, s obzirom na to da je Ivoševiću otac Srbin. “Nisam znao da je pripadnik srpske manjine. Nelogično mi je da se netko rođen u Splitu može deklarirati Srbinom”, kazao je.

Sutkinja mu je konstatirala da je njegova izjava “čista uvreda” te ga je pitala što je htio time postići. “Reagirao sam radi gužve u prometu. Oni su promijenili regulaciju, ja sam vozio neke ljude i zapeli smo”, kazao je Matej, dodajući da je prije bila bolja situacija.

Saslušan i Ivošević

U srijedu je saslušan i splitski dogradonačelnik Ivošević.

Sutkinji je kazao da je prijavio Mateja M. jer mu je i prije ostavljao slične uvrede. Sada je reagirao jer je imao i fizički napad radi obavljanja dužnosti. “Neću tolerirati seriju uvreda na nacionalnoj osnovi”, kazao je. 

Još ga je više šokiralo, kaže, kada je vidio da je razlog vrijeđanja samo ime. “To je bilo dovoljno da netko bude četnik. Strašno je da se nacija izjednačava s četničkim pokretom. To je monstruozno i opasno za društvo. Nisam ni znao da je okrivljeni politički aktivan.

Moj otac je pripadnik srpske nacionalne manjine, rođen je u Somboru u Vojvodini. Humanitarno je djelovao tijekom Domovinskog rata, a dva člana moje obitelji poginuli su kao pripadnici HV-a u tom ratu. Ponosan sam što sam koktel dvije nacije, a ovakve uvrede meni i obitelji teško padaju i vrijeđaju dostojanstvo. Je li okrivljenom četnik i Predrag Mišić, Srbin koji je branio Vukovar?”, kazao je Ivošević.

Na kraju je Matej M. kazao da mu je žao zbog komentara, a sutkinja je konstatirala da nema volje za isprikom. Upozorila ga je da može potpasti pod kaznenu odgovornost, a ne samo prekršajnu ako nastavi s ovakvim komentiranjem.

Suđenje je završeno za srijedu, a sutkinja će odluku donijeti naknadno.