Tomašević o ostavci Šimundić: Žao mi je, što to govori o nama kao društvu? Znam od kuda su došli pritisci i kaznene prijave

Tomašević o ostavci Šimundić: Žao mi je, što to govori o nama kao društvu? Znam od kuda su došli pritisci i kaznene prijave

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao uobičajenu presicu za javnost na kojoj je komentirao izvanrednu ostavku ravnateljice Kliničke bolnice Sveti Duh Ana-Marije Šimundić. Podsjetimo, ona je u ponedjeljak podnijela ostavku čije razloge je obrazložila u pismu kojeg smo objavili.

Uvodno je Šimundić zahvalio “na svemu” i kazao kako mu je žao zbog svega što se dogodilo: “Kakvu to poruku šalje? Netko takvog kalibra dobije 20 anonimnih prijava, pritisak. Da netko takav mora dati ostavku da sačuva zdravlje. Radi se o osobi koja nije član Možemo, ja je prije natječaja nikad nisam vidio. Ona je jedna od najcitiranijih znanstvenica u svijetu u svim znanstvenim disciplinama. Ona je iz Svetog duha, vodila je laboratorij tamo”.

“Napravila je impresivne rezultate unatoč svim pritiscima”, rekao je dodajući da se provodila medijska hajka.

“Ona je sve obrazložila u pismu. Žao mi je, pitam se kakvo smo društvo. Ništa od tih nepravilnosti nije dokazano, to je 20 anonimnih prijava, nijedna potpisana imenom i prezimenom. Što to govori o nama kao o društvu?”, rekao je.

“Ispadalo je da je to najgora bolnica u Hrvatskoj, što nije. Dapače, udruge pacijenata su govorile da je to medijska hajka. Imali smo predstavnike drugih gradskih bolnica koji su izlazili van i govorili da je u njihovim bolnicama još gore, ali se o tome ne piše. Stvarao se pritisak, medijska hajka, koja u konačnici šteti samoj bolnici”, rekao je.

Zbog medijske hajke, došlo je i do ostavke, smatra: “Ona je rekla da bi se njenim daljnim ostankom na taj način radila šteta bolnici”, rekao je.

Pritisci i kaznene prijave krenuli su, navodi, nakon što je prekinuta praksa da žene ne mogu obaviti pobačaj.

“Siguran sam da je dio prijava došao iz tih krugova. Siguran sam da je dio prijava i prijetnji došao iz krugova koji su super živjeli za vrijeme prošle vlasti”, rekao je. Kaže da su prijetnje prijavljene policiji., piše direktno.hr