Oporba od Milanovića traži izvanrednu sjednicu, Grbin napao DP; Habijan: Barbarić je stvar zagrebačkog HDZ-a

Oporba od Milanovića traži izvanrednu sjednicu, Grbin napao DP; Habijan: Barbarić je stvar zagrebačkog HDZ-a

Zbog štrajka u pravosuđu, ali i plinske afere sastali su se oporbeni saborski klubovi. Devet oporbenih klubova službeno je pozvalo predsjednika Zorana Milanovića da iskoristi svoje ovlasti te sazove izvanrednu sjednicu. Zahtjev je odbio potpisati Domovinski pokret. IZ HDZ-a ponavljaju da za sjednicom nema potrebe, piše HRT.

Nakon usuglašavanja na zajedničkom sastanku, devet klubova (SDP, Možemo!, Socijaldemokrati, Most , IDS, HSS i RF, Hrvatski suverenisti , Centar i GLAS-a , Fokus i Reformisti) u pismu su predložili dnevni red od dvije točke: zaključak o statusu radnika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu te zaključak o zaduženju Vlade da razriješi odgovorne u aferi plin za cent. Neprihvatljivim smatraju da Sabor koristi Ustavom propisanu stanku kao izliku za izbjegavanje rasprave o te dvije situacije i dok nije utvrđena barem politička odgovornost u plinskoj aferi.

Izvanrednu sjedicu Sabora može sazvati samo predsjednik jer su vladajući oporbu odbili. Iz Domovinskog pokreta smatraju da je predsjednik to već trebao učiniti i zato nisu potpisali zahtjev oporbe za izvanrednom sjednicom. Zoran Milanović će nakon formalnog zahtjeva morati donijeti odluku.

‘Domovinski pokret ili plinski pokret’

– Plenković u maniri pravog mafijaškog dona svojim potčinjenima naređuje omertu. Zato šuti. O onome što je nezgodno ne smije se pričati, istina ne smije izaći na vidjelo, ali hoće jer je ovo previše veliko i previše često da bi se sakrilo pod tepih, ustvrdio je Peđa Grbin (SDP).

Predsjedniku smo uputili zahtjev i sada mora donijeti odluku, kazao je i dodao da ne može prihvatiti relativiziranje ove afere. Domovinskom pokretu, koji je odbio potpisati pismo predsjedniku Republike Grbin je kazao da objasne jesu li oni plinski pokret ili Domovinski pokret.

‘Kukavičko skrivanje’

Sandra Benčić (Možemo!) pozvala je partnere HDZ-a da uvide ozbiljnost situacije, budu odgovorni i daju potpise kako bi ih se sakupilo 76 za sazivanje izvanredne sjednice Sabora. Ako se ni to ne dogodi, naglasila je – “priča nije zamrla, napravit ćemo sve u našoj moći da tražimo sve odgovorne u aferi ‘Plin za cent’”. Ocijenila je da to što se premijer danima kukavički skriva i ne oglašava o plinskoj aferi jasno znači da je odgovoran.

Najavila je također da će učiniti sve kako bi se uspostavio dijalog ključnih aktera da bi se razriješila situacija sa Štrajkom u pravosuđu.

– Meni je nevjerojatno da premijer to ne uviđa i da ne poduzimamo korake u tom smislu. Ključno je sada zapravo imati sastanak sa svim sindikatima, uključujući sindikate koji su potpisali memorandum, da daju podršku za povećanje plaća u pravosuđu. To je ključni i prvi korak. Meni nikako nije jasno zašto ga premijer ili ministar Malenica nisu poduzeli, dodala je.

‘DP se neće klanjati nikome’

– Socijaldemokrati su bili stava kao i što je bio Domovinski pokret, ali su oni potpisali, Domovinski pokret nije potpisao prema predsjedniku Republike. Nećemo se klanjati nikome. Da je predsjednik Republike, državnik, jučer bi bila izvanredna sjednica Sabora sazvana. Domovinski pokret iz tog razloga nije potpisao. Opozicija to vrlo dobro zna, izjavio je nakon sastanka Stipo Mlinarić.

Ako se budu sakupljati potpisi saborskih zastupnika za sazivanje izvanredne sjednice DP će sudjelovati, najavio je Mlinarić i dodavši da je bilo nekih signala od zastupnika nacionalnih manjima odnosno Milorada Pupovca (SDSS) i Darija Hrebaka (HSLS) da bi možda dali svoje potpise.

‘Milanoviću, budi hrabar i odaberi pravu stranu

– Mi nikada u državi nismo imali ovakvu situaciju, da pravosuđe 7 tjedana ne funkcionira. I ustavna ovlast predsjednika države da traži izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora upravo i postoji za ovakvu situaciju. Pa se ja nadam da će Zoran Milanović biti dovoljno hrabar i dovoljno karakteran jer je to u svojoj kampanji i obećao – da u ovom trenutku stane u zaštitu građana, službenika koji štrajkaju, ali isto tako i svih hrvatskih građana, izjavila je nakon sjednice Dalija Orešković (Centar).

Zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković kazao je kako opozicija zbog jedinstva i zbog činjenica – želi iscrpiti sve moguće i dostupne i nedostupne alate za sazivanje sjednice, i zbog plinske afere i zbog paralize pravosuđa.

Zvonimir Troskot (Most) napomenuo je kako samo pismo predsjedniku republike, kao takvo – ne bi trebalo ni slati, jer to Ustav i saborska procedura ne nalažu.

– Međutim, bili smo spremni i na taj ustupak, kako bismo zapravo izbili sve adute iz ruke predsjedniku Republike, kako bi konačno aktivirao članak Ustava 79. i da krenemo raditi na rješavanju stvari, sa obzirom da će nas dočekati vrlo kaotična jesen, dodao je.

Katarina Peović (Radnička fronta) poručila je da će ustrajati i neće odustati od podrške radnicama. Pozvala je radnike i u drugim sektorima da se solidariziraju s radnicama na sudovima i u državnim odvjetništvima. I štrajkovi podrške bi bili učinkoviti ako smo u izvnarednom stanju, a jesmo jer nemamo pravosuđe koje funkcionira, onda je sasvim legitimno da se pozove i na generalni štrajk i štrajk solidarnosti, istaknula je Peović, upozorivši da je, nažalost, moguće da će se štrajk pokušati i uspješno razbiti neisplatom plaća, odnosno, čistim nasiljem.

Damir Bajs (Fokus) ocijenio je da premijer kao noj gura glavu u pijesak i kada je riječ o stanju u pravosuđu i u plinskoj aferi. Vlada mora osigurati da država funkcionira, naglasio je i pozvao premijera da sjedne sa štrajkašima i nađe rješenje.

Habijan (HDZ): Ako oporba skupi potpise, nemam ništa protiv izvanredne sjednice

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan kazao je u utorak da su jedino predsjednik Republike, Vlada i većina svih saborskih zastupnika ovlašteni da predlože izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora, a prikupe li oporbeni klubovi 76 potpisa, ne protivi se izvanrednoj sjednici .

– Nije vladajuća većina odbila prijedlog za izvanrednom sjednicom Sabora, jer prijedloga od strane ovlaštenih predlagatelja nema, to mogu biti predsjednik, Vlada ili većina svih zastupnika, izjavio je medijima Habijan, odgovorivši time predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu koji je vladajuće prozvao da su odbili izvanrednu sjednicu jer ne žele da se razgovara o aktualnim aferama za vrijeme godišnjih odmora.

– Mi ne vidimo potrebu za sazivanjem izvanredne sjednice, ali ako skupe potpise nemam ništa protiv, kazao je HDZ-ov zastupnik.

Habijan odbacuje teze prema kojima vladajućoj stranci nije stalo da se o prodaji HEP-ova plina razgovara u javnosti.

– Prošli tjedan smo imali tematsku sjednicu odbora za gospodarstvo koja je sazvana na inicijativu oporbe. Vladajuća većina je to mogla odbiti, a nije odbila jer nam je stalo do transparentnosti, stalo nam je da se pred nadležnim odborom raspravi sve ono što je bilo bitno, istaknuo je.

Habijan napominje da je potrebno prikupiti sve podatke na temelju kojih će se utvrditi je li bilo nepravilnosti, a ukoliko se pokaže da ih je bilo, utvrdit će se odgovornost i posljedice. Međutim, nije želio reći do kada bi Vlada trebala prikupiti sve podatke koje je zanimaju.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić nalazi se i u središtu afere glede bespravne gradnje vile na otoku Hvaru, na što Habijan odgovara je je “Državni inspektorat po tom pitanju postupio po zakonu, a što se političke odgovornosti tiče, to je stvar zagrebačkog HDZ-a, kojemu pripada”.