Komadina na velikoj prekretnici: ‘Možda i napustim SDP’

Komadina na velikoj prekretnici: ‘Možda i napustim SDP’

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina već dulje vrijeme u SDP-u igra neku novu ulogu – unutar stranačke nomenklature u drugom je planu, nema funkciju u vrhu stranke, jer se nije ni kandidirao na zadnjim unutarnjim izborima, pa čak i u Županiji vodi kadrovsku politiku koja je sve udaljenija od stranačke kadrovske politike. Nedavno su za nove pročelnike/pročelnice izabrane redom izvanstranačke osobe, dok su ranije to uglavnom bili SDP-ovi ljudi., piše novi list

On je već najavio kako se za novi mandat župana vjerojatno neće ponovo natjecati, no nije rečeno da ne ide i na izbore za Sabor. Stoga se stalno postavlja pitanje hoće li ostati u članstvu SDP-a i na narednim izborima 2024. godine, a jučer je odgovarajući na pitanja na N1 televiziji na pitanje hoće li možda napustiti SDP, odgovorio – možda, jer još ima što reći u politici. To je potom i nama potvrdio.

– Naravno, na pitanje postoji li možda opcija da na izbore odem bez SDP-a, moj odgovor je također – možda. Kad bude vrijeme, odlučit ću. Naravno da opcije postoje, kaže Komadina.

On sa šefom stranke Peđom Grbinom više praktički nema nikakvu komunikaciju, ne sudjeluje u donošenju odluka, a isto je i na županijskoj stranačkoj razini gdje stranku vodi Ivica Lukanović. Stoga je jasno da postoji nekoliko opcija – prva je da mu SDP ipak ponudi mjesto na listi za Sabor. Politička tajnica Mirela Ahmetović izjavila je ovih dana da ne može zamisliti da Komadina ode iz SDP-a i da bi, dapače, bio dobar zastupnik. Ipak, nije realno da mu Grbin zaista i dođe s tim prijedlogom, jer bi tada Komadina morao biti i vrlo visoko rangiran na listi, odmah iza njega, pa bi otpali neki od Grbinovih »lojalista«.

Druga je opcija da Komadina izađe na izbore sa Socijaldemokratima, s kojima je blizak, jer to su njegovi prijatelji koji su isključeni iz SDP-a na silu. »Čujemo se s Komadinom, naravno, pa mi smo drugovi ‘iz šume’«, kaže Davor Bernardić na pitanje o suradnji. No, za Komadinu ne dolazi u obzir da nakon SDP-a uđe u bilo koju drugi stranku – ako bi se našao na listi sa Socijaldemokratima, onda bi tu bio kao nezavisni.

A postoji i treća opcija, da na izbore ode s vlastitom nezavisnom listom, pod svojim imenom, a tada bi mu se mogao među ostalima pridružiti i istarski župan Boris Miletić i još neka od zvučnih imena na razini 8. jedinice. Komadina i Miletić vrlo su bliski u zadnje vrijeme, posebno otkako je i Miletić morao napustiti IDS, pa su obojica u sličnoj situaciji – imaju podršku birača, ali više ne i svojih stranaka.

U svakom slučaju, Komadina ozbiljno razmišlja o odlasku i opcijama. A što se SDP-a tiče, Grbinu bi se isto moglo dogoditi i s drugim županom, Željkom Kolarom, a tada bi SDP u dvije regije, i primorsko-goranskoj i krapinsko-zagorskoj, na izbore izašao bitno oslabljen.

Komadina, pak ističe jedno – ako i napusti stranku, to ne znači da će mijenjati svoja uvjerenja. »Ja sam socijaldemokrat, i to ću i ostati«, kaže.