Iz Slovenije stiže snažno nevrijeme, upaljeno je i upozorenje: Ovo je samo uvod

Iz Slovenije stiže snažno nevrijeme, upaljeno je i upozorenje: Ovo je samo uvod

Cijela Hrvatska se dana pržila na visokim temperaturama, a najavljeno osvježenje je pred vratima.

Snažni olujni sustav preko sjeverne Italije i Austrije zahvatio je dio Slovenije, gdje se upozorava na mogućnost udara vjetra preko 100 km na sat, jake pljuskove praćene grmljavinom, čak i tuču, piše N1.

Sustav će večeras zahvatiti i dio Hrvatske unutrašnjosti, na što upozorava Meteoalarm, DHMZ-a.

Na zagrebačkom i karlovačkom području kasno poslijepodne te osobito navečer lokalno su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom te jakim i olujnim vjetrom, javljaju iz Ravnateljstva civilne zaštite te upozoravaju da ne na snazi narančasti Meteoalarm.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, upozorili su iz Civilne zaštite.

U Sloveniji poslali ljude u kuće

Snažan olujni sustav stigao je iz Austrije i Italije u Sloveniju oko 18.30 sati i istodobno se širi zemljom. Olujna linija donosi jače vjetrove. Arso je između 18.30 i 19.00 sati izmjerio sljedeće brzine vjetra: 130 km/h Kredarica, 94 km/h Uršlja gora, 87 km/h Trojane Limovce, 84 km/h Rogla, 80 km/h Celje Medlog. Najveća opasnost očekuje se do 21 sat, piše RTV Slo.

“Čuvajte se”, kaže agencija za zaštitu okoliša.

Uprava za zaštitu i spašavanje obavještava sljedeće: “Mole se svi koji borave na otvorenom (kampiranje, šatoriranje) da se što prije, osobito u vremenu od 18 do 21 sat, povuku u sigurno sklonište, dalje od objektivnih opasnosti.”

Ranije ujutro Arso je izdao upozorenje na nevrijeme za danas poslijepodne i navečer, uz jaku tuču, jak vjetar i pljuskove.

“Najmanje smo zabrinuti zbog pljuskova, vjerojatno će veće probleme stvarati tuča i vjetar, a nevrijeme će krenuti u popodnevnim satima. Srijeda će biti jako buran dan, nevrijeme će krenuti iza 14 ili 15 sati poslijepodne, a ovo vrijeme zadržat će se i dio noći na četvrtak. Tada možemo očekivati ​​i jače pljuskove, možda i uz more”, najavio je ujutro dežurni meteorolog Blaž Šter.

U Varaždinu rušilo stabla

Nevrijeme koje je nešto iza 19 sati pogodilo Varaždinsku županiju donijelo je probleme u brojnim naseljima.

Olujni vjetar rušio je stabla i stupove javne rasvjete pa su vatrogasci žurno krenuli na intervencije.

Zbog slomljenog stupa javne rasvjete trenutno je za promet zatvorena Ulica Ivane Brlić Mažuranić, bivša Cehovska.

Oblaci koji su donijeli nevrijeme došli su iz smjera sjeverozapada. Današnja je vremenska prognoza najavila da kasno poslijepodne i u noći na četvrtak stiže jače pogoršanje s pljuskovima i grmljavinom, mjestimice i izraženijim, kao i da će poslijepodne vjetar u unutrašnjosti naglo okrenuti na jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar uz osjetno osvježenje, pišu Varaždinske vijesti.