Vrlo vruće, ponegdje i 40 °C – moguće nevrijeme, stiže i promjena

Vrlo vruće, ponegdje i 40 °C – moguće nevrijeme, stiže i promjena

U Hrvatskoj će danas biti sunčano i vruće, mjestimice i vrlo vruće, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Poslijepodne je u središnjim i istočnim predjelima moguć lokalni pljusak s grmljavinom.

Vjetar uglavnom slab jugozapadni, a prema večeri umjeren sjeverni i sjeveroistočni, prolazno jak. Na Jadranu slab, od sredine dana i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 38 Celzijevih stupnjeva.

Upozorenja na toplinski val

Na snazi je viši stupanj upozorenja na vrućinu za cijelu zemlju, opasnost od toplinskog vala je velika.

Za danas je za cijelu Hrvatsku izdano narančasto upozorenje, koje znači veliku opasnost. Toplinski val trajat će do četvrtka, a za srijedu je za splitsku regiju izdan crveni alarm, prenosi Index.

Već večeras i noćas mogući pljuskovi s grmljavinom

Potkraj dana i u noći na utorak u najsjevernijim predjelima unutrašnjosti može biti pljuskova praćenih grmljavinom, prognozira meteorologinja N1 Tea Blažević.

Utorak će biti većinom suh, pretežno sunčan, vruć i vrlo vruć. Temperature bi lokalno mogle dosezati i 40.

Srijeda promjena, osim u Dalmaciji

Srijeda donosi nestabilnije prilike, prema večeri će biti pljuskova u unutrašnjosti, uz koje će osvježiti, no lokalno prijeti nevrijeme.

Drugi dio tjedna donosi malo nestabilnije prilike i ipak manje vruće, barem što se unutrašnjosti tiče. Pljuskova će biti i na sjevernom Jadranu, gdje će prolazno zapuhati i jaka bura. U Dalmaciji će se zadržati uglavnom suho, ostat će vruće i vrlo vruće.

Upozorenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene tegobe, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom. Zato je preporuka svima da se zaštite od velikih vrućina – kada izlaze van da se obavezno zaštite ili klone vrućine, rashlade svoj dom i piju dovoljno tekućine.

Uslijed visokih temperatura pojačava se i mogućnost za toplinski udar, posebno za ljude sa zdravstvenim problemima, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). U najvećem riziku su kronični bolesnici, posebno oni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, osobe starije od 65 godina, djeca, radnici na otvorenom, sportaši, vojnici…

Iz HZJZ-a poručuju da se prilikom velikih vrućina trebaju poduzeti adekvatne mjere koje uključuju izbjegavanje izlaganja direktnoj Sunčevoj svjetlosti i izlaska u najtoplijem dijelu dana. Preporučuje se konzumacija dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera, nošenje lagane odjeće te pokrivala za glavu, konzumacija manjih obroka sa svježim voćem i povrćem i tuširanja mlakom vodom.

Jednako je važno prilagoditi temperaturu prostora u kojem boravite. Prilikom klimatizacije treba paziti da tražena temperatura ne bude niža od sedam Celzijevih stupnjeva od vanjske. Također prilikom velikih vrućina opasno je ostavljati djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te upozorenja na toplinske valove, istaknuli su iz HZJZ-a.