Omiljeni turisti se žale na Hrvatsku u svojim medijima: Cijene svaki dan rastu; Sladoled kao u Japanu; Nećemo više dolaziti ovdje

Omiljeni turisti se žale na Hrvatsku u svojim medijima: Cijene svaki dan rastu; Sladoled kao u Japanu; Nećemo više dolaziti ovdje

Cijene u Hrvatskoj “svaki dan rastu”; Mnogi se putnici više ne žele vratiti, naslov je teksta novinarke Helene Gries na Frankfurter Rundschauu.

Ljetovanje na Mediteranu može biti skupo. Pogotovo u Hrvatskoj cijene vrtoglavo rastu. Među turistima se nižu kritike.

Za većinu ljudi uskoro će doći zasluženi ljetni odmor. Odmorite dušu, u Europi postoje brojne prekrasne destinacije za putovanja. Mnoge turiste na ljetovanje privlači jug. Odmor u Španjolskoj ili Italiji je popularan, ali Hrvatska je također popularna ljetna destinacija.

Kad već stignete, također želite uživati ​​u vremenu i počastiti se nečim, sladoledom ovdje, koktelom tamo, večernjim izlaskom na ukusan obrok. Međutim, neki su se turisti šokirali kada su vidjeli cijene tijekom ljetovanja u Hrvatskoj. Zaključak mnogih: “Nećemo više dolaziti ovdje!”

Ljetovanje u Hrvatskoj skupo: smještaj je poskupio 30 posto

“Skuplji smo od konkurencije 25 posto – ne samo za noćenja, nego i za svu drugu relevantnu ponudu”, rekla je predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Hrvatske Barbara Marković na konferenciji za novinare stranih medija.

Hrvatska je, kaže turistička stručnjakinja, tipična destinacija za obiteljski odmor. Samo smještaj na hrvatskoj je obali u posljednje dvije godine poskupio 30 posto. Hrvatska je sada skuplja destinacija od Španjolske i Grčke, a cijene su svakim danom sve veće, rekla je Marković.

Val inflacije na hrvatskim plažama sve više šokira i turiste. Prema medijskim izvješćima, za to nije kriva samo visoka inflacija, već i poskupljenja nakon uvođenja eura početkom godine. Putem hrvatskog portala Dnevnik.hr nezadovoljstvo je sada izrazio jedan turist iz Austrije.

Kritike visokih troškova: “Toliko skupo da više nećemo ljetovati u Hrvatskoj”

Samo smještaj bez putnih troškova i hrane koštao bi ga 2200 eura. “Prije dvije godine platili smo upola manju cijenu za istu uslugu. Toliko je skupo da više nećemo ljetovati u Hrvatskoj”, rekao je Austrijanac za Dnevnik.hr.

Ali cijena hrane također postaje sve veći financijski izazov za mnoge turiste. Pomfrit za 4 eura ili vrtoglavih 22 eura za burger, palačinke za 6 eura, lignje za 18 eura i kilogram svježe ribe za 110 eura. Cijene u Hrvatskoj toliko su porasle da mnogi turisti iduće godine razmišljaju o odlasku negdje drugdje. Za turiste iz Austrije kao alternativa bi mogli doći u obzir Grčka ili Egipat, prenosi Dnevnik.hr.

Hrvatska kao skupa destinacija za odmor: ugostiteljstvo postaje financijski izazov

Mnogim je turistima u Hrvatskoj čak i sladoled teško moguć. Turisti iz Njemačke izvještavaju o dvije kugle sladoleda za 7 eura na jadranskoj obali. Pogotovo za obitelji s djecom, ljetovanja brzo postaju skupi užici. Inače, najskuplji sladoled na svijetu je u Japanu.

No nisu samo cijene mogle odvratiti turiste od Hrvatske. Popularno odredište za odmor na Mediteranu postavilo je i stroga pravila za putnike. Tko u Dubrovnik putuje s, primjerice, koferom na kotačiće, mora očekivati ​​visoku kaznu, piše Frankfurter Rundschau.