VIDEO Veliki požar u Dalmaciji brzo se širi, zatvorena magistrala: Kuće su u opasnosti, evakuirane obitelji

VIDEO Veliki požar u Dalmaciji brzo se širi, zatvorena magistrala: Kuće su u opasnosti, evakuirane obitelji

Gori na šibenskom području, kod Grebaštice, a pozvane su i dodatne zračne snage. Jako jugo otežava gašenje, a ugroženi su i neki objekti.

Jak vjetar otežava gašenje velikog požara koji je planuo u četvrtak oko 11:10 u mjestu Gornji Banovci kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji.

Na teren pristiže sve veći broj vatrogasaca i zračnih snaga, a ulažu se nadljudski napori kako bi se zaustavilo širenje vatre i obranile kuće.

Zbog širenja požara očekuje se polijetanje još zračnih snaga, a na požarište su upućeni i splitski vatrogasci. Trenutno u gašenju sudjeluje 79 vatrogasaca s 28 vatrogasnih vozila, Intervencijska vatrogasna postrojba Šibenik, 3 protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 te 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor.

“Požar je nošen jakim jugom te je u jednom trenutku zaprijetio i objektima zbog čega su dvije obitelji iz sigurnosnih razloga evakuirane. Požar još nije pod kontrolom, a vatrogasci i zračne snage ulažu nadljudske napore da se što prije lokalizira“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Zbog požara na području mjesta Grebaštica, radi nesmetanog rada vatrogasaca i svih drugih službi koje su na terenu, za sav promet je zatvorena državna cesta D-8 (Jadranska magistrala) od mjesta Žaborić prema Primoštenu.
Promet će u smjeru Splita biti preusmjeren na cestu D-58, izvijestili su iz PU šibensko-kninske.

Prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimira Miloševića, požar nije ni blizu pod kontrolom niti je lokaliziran.
“Imamo objekte koji su u neposrednoj opasnosti te su tamo raspoređeni vatrogasci. Struja je isključena. Policija na terenu regulira promet na dijelu Jadranske magistrale, a sve su prilazne ceste zatvorene”, rekao je Milošević za Hinu.

“Požar se širi dosta brzo nošen jakim udarima juga. Na terenu je trenutačno 30 vatrogasaca”, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić za Dalmaciju Danas.

“Odavde ne izgleda dobro, uznemirujuć je prizor, no ipak se nadam da će kanaderi imati presudnu ulogu u gašenju”, kazao je očevidac za Slobodnu Dalmaciju.

Inače, točno na današnji dan prije godinu dana područje Zatona i Rasline zahvatio je golemi požar, piše dnevnik.hr.