VIDEO Butković o plinskoj sferi: Nečija odgovornost sigurno će biti utvrđena, slučaj ne može završiti na način da nitko nije kriv

VIDEO Butković o plinskoj sferi: Nečija odgovornost sigurno će biti utvrđena, slučaj ne može završiti na način da nitko nije kriv

Oleg Butković se obratio novinarima nakon sjednice proširenog Predsjedništva stranke HDZ-a.

– Najvažnija je tema o plinu i svi akteri koji su poslali izvješća i koji su uključeni u proceduru. Mi danas nismo raspravljali o smjenama ni političkoj odgovornosti bilo kojeg aktera, stoga što se sve još uvijek analizira i odluke o smjeni će se još sačekati, rekao je.

Dodaje kako nije bilo nikakve namjere da se bilo komu pogoduje.

– Onoga trenutka kada je ministar gospodarstva meni to rekao 30. lipnja, ja sam se prvi put s time susreo. On je odmah obavijestio i premijera i mi smo odmah odbacili obvezu da HEP preuzima prijam od INA-e od 47 eura, stoga što su se popunila skladište i više nije bilo potrebe za preuzimanjem tog plina, rekao je.

Butković je rekao da je danas na sjednici Vlade donesena odluka kako se štrajk pravosudnih djelatnika više neće plaćati.

nečija odgovornost sigurno biti utvrđena te da slučaj ne može završiti na način da nitko nije kriv

– Ponovno pozivam sindikate i ona ponuda koja je dana u najboljoj vjeri i gledajući sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju, da se od 1. siječnja ide s dodatnim povećanjima i pozivam na razum, naglasio je Butković.

Butković naglašava kako se ne može gledati samo 10 . dan u lipnju.

– Mi imamo pad cijene plina od 12. lipnja do kraja mjeseca, kada se viškovi plina prodaju po vrlo niskim cijenama, rekao je.

Upitan zašto utvrđivanje okolnosti traje već dva tjedna, Butković je rekao da će se odluka donijeti. Postoje složena i sveobuhvatna izvješća i treba određeno vrijeme za upoznavanje sa sustavom i njegovim funkcioniranjem, objasnio je.

Butković kaže da se šteta vrti oko 10 milijuna eura, ali ne zna točno koliko. Iako je šteta nastala, gledano u cjelini, dodao je efekt sigurno nije negativan jer je HEP, nakon donošenja uredbe kupovao plin po puno nižoj cijeni od tržišne, od rujna prošle godine.

– Ne želim ništa sakriti ni omalovažiti i ne možemo gledati samo 15-ak dana u lipnju, nego u cjelini, ustvrdio je Butković. Smatra da će nečija odgovornost sigurno biti utvrđena te da slučaj ne može završiti na način da nitko nije kriv.

Vezano uz nastavak štrajka pravosudnih djelatnika, podsjetio je da je Vlada donijela odluku da im se štrajk više ne plaća te istaknuo da je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u najboljoj vjeri ponudio da plaće, uz povećanje za sve djelatnike u državnim i javnim službama, od 1. siječnja dodatno povećaju.

Pozvao je još jednom na razgovor i ocijenio da odbijanje Vladine “dobre ponude” nije dobro.

Upitan koji su daljnji koraci s obzirom na nastavak štrajka pravosudnih djelatnika, Butković je rekao da će se vidjeti kako će se stvari dalje razvijati, no očekuje početkom tjedna nastavak razgovora i pronalazak rješenja.

Dodao je da je ranije došlo do sporazuma s reprezentativnim sindikatima. Upozorio je da zahtjevi kojima se traži nešto više mogu poremetiti cijeli lanac i sve one koji su ustrajno radili na dogovoru.

Stvari treba gledati šire, a ne samo pravosudne djelatnike za koje smatramo da imaju niža primanja i Vlada je sa sindikatima i išla u dogovor da bi se povećale i njima. Primili su regres i plaću, iako su u štrajku već gotovo 40 dana”, rekao je Butković, piše HRT.