Tomašević zadovoljan upisom obveznica Zagrebačkog holdinga, skupili i više nego što treba …

Tomašević zadovoljan upisom obveznica Zagrebačkog holdinga, skupili i više nego što treba …

Gradonačelnik Tomašević ovu vijest podijelio je na facebooku…

“Upis obveznica Zagrebačkog holdinga, kojim će se refinancirati postojeća obveznica, prošao je jako dobro i njime smo iznimno zadovoljni. Interes ulagača je iznad svih očekivanja: upisani iznos je 480 milijuna eura, što je značajno premašilo potrebnih 305 milijuna eura.

Ponosan sam i jer je ovo prva obveznica javnog sektora u Hrvatskoj povezana s održivošću. Pri plasmanu obveznice najavljeni su brojni projekti iz područja održivog razvoja (obnovljivi izvori energije, smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, još veće odvajanje otpada).

Takav karakter obveznice privukao je nove institucionalne investitore i pobudio veliki interes, što se na kraju i odrazilo na postignutu kuponsku kamatnu stopu od 4,90%, što je izvrstan rezultat, budući da su procjene većine analitičara bile da će se ona kretati oko 6%. Radi se o fiksnoj godišnjoj kamatnoj stopi uz dospijeće glavnice 5 godina nakon dana izdanja.

Ovakva kamatna stopa odražava povjerenje investitora u kvalitetu promjena koje se događaju u Zagrebačkom holdingu, kao i u daljnji strateški smjer i razvoj s fokusom na održivost.

Novo:

Po prvi put imamo dva velika institucionalna ulagača – EBRD i IFC koji zajedno imaju oko 50% ukupnog izdanja obveznice (svaki po 72,5 milijuna eura), što pokazuje zaokret Holdinga prema odgovornom upravljanju i održivom poslovanju, što te dvije institucije podržavaju. Ostali ulagači su banke, investicijski fondovi i mali privatni ulagači.

Ogroman interes investitora potvrda je prepoznatih mjera restrukturiranja i rezultata poslovanja gdje su preokrenuti negativni trendovi, što daje dodatnu stabilnost Holdingu za nastavak oporavka i novi investicijski ciklus.

Zbog svega ovoga sam iznimno ponosan postignutim rezultatom refinanciranja obveznice koja nam je ostavljena u naslijeđe.

Zaključno:

U manje od dvije godine Holding je došao od izazovne financijske situacije do toga da ima pozitivno poslovanje, rast kreditnog rejtinga i izniman interes i povjerenje investitora. Dokaz je to da su provedene mjere operativnog i financijskog restrukturiranja bile nužne, da smo se hrabro i odlučno uhvatili ukoštac s naslijeđenim problemima te da su rezultati itekako vidljivi.

Očekujemo da će se u narednom periodu fokus s restrukturiranja prebaciti na razvoj i efikasnost Holdinga, što će se manifestirati kroz kvalitetniju komunalnu uslugu i razvojne investicijske projekte, u interesu svih stanovnika Zagreba i zaposlenika Holdinga. Grad će i dalje maksimalno podržavati Holding u ostvarenju ovih ambicioznih ciljeva.”, napisao je