Vruća uvertira za koalicijski sastanak: ‘Premijer ima našu podršku, ali netko mora otići…‘

Vruća uvertira za koalicijski sastanak: ‘Premijer ima našu podršku, ali netko mora otići…‘

Iz Ministarstva gospodarstva neslužbeno kažu da su dopisi iz Nacionala “teška manipulacija jer su izvučeni iz konteksta”

Premijer Andrej Plenković jučer je u Splitu stao pred novinare i rekao kako on nije dobio dopise koje je HEP slao, već da su to čitali njegovi savjetnici. I dalje tvrdi da je prvu informaciju o viškovima plina dobio tek 30. lipnja od ministra gospodarstva, nakon što se navečer vratio iz Bruxellesa, te da je u tim dopisima većinom bila riječ o traženju novca za dokapitalizaciju HEP-a, a ne o tome da će se taj plin prodavati na taj način.

Kada je riječ o odgovornosti ključnih aktera afere, rekao je kako će se odluke donositi kada se sve ispita, odnosno prouče izvješća, a isto potvrđuju i neki njegovi bliski suradnici. Nije isključeno da iz Vlade ode ministar gospodarstva, a pitanje je i hoće li u paketu s njim otići i šef HEP-a, piše Jutarnji.

Dokapitalizacija HEP-a
– Hrvatsku ne trese ništa. Osobno sam saznao za to po povratku iz Bruxellesa 30. lipnja, kada mi to je priopćio ministar gospodarstva. Reakcija Vlade je bila takva da smo na prvoj idućoj sjednici promijenili Uredbu i HEP nema više obvezu kupovati taj plin – rekao je premijer.

Pravdao se da kada stigne dopis koji je njemu na znanje, on ga ne vidi i ne čita, eventualno njegovi suradnici, a da je ministar taj koji je nadležan za cijeli sektor energetike i da je na njemu da sve ispita.

– Iz onoga što su mi suradnici rekli, ti su dopisi nastali u drugom kontekstu, bilo je pitanje financijskih sredstava koja su nužna HEP-u za funkcioniranje i HEP se dokapitalizirao. Niti iz jednog dopisa ne može ni najdovitljiviji čitatelj, ekspert za trgovanje plinom prepoznati da će se za tri, četiri, pet mjeseci dogoditi višak plina pa će Plinacro to registrirati i HROTE automatski prodavati. Ja niti jedan od tih dopisa nisam vidio – istaknuo je premijer.

Optužio je tjednik Nacional da ima isključivo negativne naslovnice te da im je dokumente dostavio netko tko želi napraviti političku štetu.

O svojoj odgovornosti rekao je da je ovdje sigurno nema, a o drugima će odlučivati kada se sve rasvijetli.

– Mi ćemo vidjeti o svemu kad u potpunosti sagledamo sve činjenice i onda ćemo donositi odluke – dodao je.

Danas će se održati i koalicijski sastanak. Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak nema sumnje da će netko morati otići.

– Premijer i dalje ima našu podršku. Vrlo je neugodna situacija za koaliciju i očekujem da ćemo o tome razgovarati, ali cijela priča oko plina je toliko velika da će morati rezultirati određenom političkom odgovornošću. Vidjet ćemo čija će to glava biti – poručio je Hrebak.

Neslužbeno iz Ministarstva gospodarstva kažu da su dopisi iz Nacionala “teška manipulacija jer su izvučeni iz konteksta”.

Dobili su na uvid i taj dopis od 5. travnja ove godine u kojem HEP kaže kako će viškove prodavati ili koristiti za svoje potrebe.

Sjednica Odbora
U Ministarstvu tvrde da im nakon toga na tu temu više nije stigao nikakav dopis, nikakva obavijest o tome što se događa s viškovima plina koji se nisu mogli uskladištiti, niti po kojim se cijenama taj plin prodaje.

Kažu i kako će se cjelovita slika o otkupu plina od Ine i viškovima koji se nisu mogli skladištiti pa su se prodavali debelo ispod tržišne cijene, čak i po jedan cent, dobiti na sjednici Odbora za gospodarstvo, na kojoj će ministar Filipović iznijeti svoju stranu priče. Sjednica saborskog Odbora održat će se sutra u 15 sati.

Pozvani su svi akteri afere, od resornog ministra, predstavnika HEP-a, HROTE-a i HERE-e do Plinacroa. Odboru bi se trebali dostaviti svi dokumenti kako bi se rasvijetlila afera, piše Jutarnji.

‘Pozivam Milanovića da iskoristi ovlasti‘
Nakon sastanka oporbe mostovac Nikola Grmoja priopćio je da će uputiti zajednički zaključak kojim traže od Sabora da obveže Vladu da razriješi Upravu HEP-a te je najavio:

“Ne mogu zastupnici otići na odmor u jeku najveće krize, kada USKOK upada u najvažniju hrvatsku energetsku kompaniju. Pozivam i predsjednika Republike da, ako vladajući ne pristanu na izvanrednu sjednicu Sabora, iskoristi ovlasti i sazove izvanrednu sjednicu, inače ćemo ga proganjati kao đavao grešnu dušu.

Ono što je on nama poručio, to mi sada njemu poručujemo iz Sabora – ako ne želi da ga smatramo sudionikom ove pljačke, neka izvoli iskoristiti svoje zakonske i ustavne ovlasti.

Trebao bi to učiniti i zbog štrajka pravosudnih djelatnika i zbog stanja u energetskom sustavu u kojem imamo megakrađu. Osim ako i on nije nešto dužan nekome od ovih plinskih tajkuna”.