Plenković nije vidio mailove iz HEP-a, a odgovorio je i na pitanje smrdi li riba od glave

Plenković nije vidio mailove iz HEP-a, a odgovorio je i na pitanje smrdi li riba od glave

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u posjetu Splitu, Šibeniku i Zadru. Nakon otvaranja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u KBC-u Split premijer je dao izjavu za medije, a komentirao je i najnovije događaje vezane za plinsku aferu u HEP-u.

Upitan trese li Hrvatsku plinska afera i kako komentira dokumente objavljene u Nacionalu prema kojima je četiri uputa upozoren na probleme u HEP-u, Plenković je odgovorio: “Ne trese ništa”.

“Drugo, da malo rasvijetlimo činjenice i poduzete aktivnosti od strane Vlade kada je riječ o energetskoj krizi. Hrvatska, Europa i svijet zahvaljujući brutalnoj agresiji Putinovog režima na Ukrajinu već gotovo godinu i pol dana živi energetsku krizu. U toj dosad nezabilježenoj energetskoj krizi politika Vlade bila je osigurati energetsku sigurnost u pogledu opskrbe i priuštivost energenata u pogledu cijena za naše građane, za naše gospodarstvo, industriju, bolnice, vrtiće, škole, općine, gradove, županije… za sve. To je okvir politike Vlade”, kazao je.

“Da nije bilo intervencije Vlade računi za struju bi bili pet puta veći svakome od nas u proteklih godinu i pol dana. Pa sad zamislite vaše kućne proračune da nije bilo ovakvog poteza Vlade. Slično je i oko plina”, dodao je premijer.

Rekao je da je za sve saznao 30. lipnja kad ga je o svemu obavijestio ministar gospodarstva te je ponovio da se čekaju sva izvješća. “Očito da je HEP imao višak plina te da je došlo do otpuštanja dijela tog viška plina. Plinacro je za višak plina obavijestio HROTE. HROTE je plin prodavao po aukcijskoj cijeni. Mi trenutno čekamo sva izvješća i onda ćemo vidjeti je li došlo do problema.”

Vidim da ide jedna lažna teza oporbe: riba smrdi od glave – rekao je Plenković osvrćući se na kritike predsjednika SDP-a Peđe Grbina.

“Osoba koja je pokrala novce od Hrvatskog sabora lažnom prijavom prebivališta, se usuđuje imati takve kvalifikacije. Osoba koja za brigu o hrvatskim građanima i gospodarstvu nije napravila ništa. Doprinos nula. Samo ometanje. Njihove teze u potpunosti odbacujem. Kada sva izvješća budu kompletirana, vidjet ćemo što se točno dogodilo, rekao je.

Osvrnuo se i na tvrdnje Nacionala. “To je novina koja mene sedam godina drži na naslovnici u negativnom kontekstu”, rekao je dodajući da je te “dopise netko dao Nacionalu s nekim ciljem da napravi političku štetu”.

“Trenutak kada saznajem za proces je bio 30. lipnja navečer kada mi je to priopćio ministar Filipović. Kada sam došao iz Bruxellesa u sedam navečer, između sastanka s ukrajinskim državnim tužiteljem i ukrajinskim ministrom pravosuđa i odlaska na proslavu 10. obljetnice članstva Hrvatske u EU Filipović mi je rekao da je dobio jedan papir iz HRTOE-a koji ga je upozorio na to. Tada smo sjeli i odmah idućeg tjedna promijenili Uredbu”, rekao je Plenković.

“Mi ćemo o svim ovim stvarima vidjeti do kraja tko je, kad je, što, na kakav i koliko artikuliran način trebao signalizirati. Ono što je sada tema je da utvrdimo sve činjenice”, dodao je.

Plenković je rekao da će u potpunosti sagledati sve činjenice te onda donositi odluke.

“Mi ćemo prvo utvrditi sve činjenice, pouzdano rekonstruirati cijeli proces. Kada budemo sigurni u ono što se dogodilo, je li nastala šteta, ako uopće je, onda ćemo donositi odluke”, rekao je.

Na pitanje ima li u svemu njegove odgovornosti, rekao je: “Ovdje sigurno da ne”, prenosi n1.

Plenković se nastavio hvaliti postignućima svoje Vlade u prošlim godinama. “Ako se radi o tome da Hrvatska danas ima milijun i 650 tisuća zaposlenih, više nego ikada, onda sam jako dobar premijer. Ako ima manje od 97 tisuća nezaposlenih, najmanje od 1982., onda sam jako dobar premijer, ako nam je prosječna plaća narasla 50 posto, onda sam jako dobar premijer, ako je medijalna plaća narasla 47 posto onda sam isto jako dobar…”, nabrajao je Plenković.