Nacional tvrdi : Plenković laže. Šef HEP-a je mjesecima slao upozorenja, ignorirali su ga

Nacional tvrdi : Plenković laže. Šef HEP-a je mjesecima slao upozorenja, ignorirali su ga

TJEDNIK Nacional u današnjem izdanju donosi dokumente za koje navodi kako dokazuju da premijer Andrej Plenković laže kada kaže da ništa nije znao o najnovijoj plinskoj aferi. Tjednik navodi kako su Plenković i ministar gospodarstva Filipović ignorirali dopise koje su primili 27. siječnja, 13. veljače, 27. ožujka i požurnicu od 1. veljače.

Kako tvrdi Nacional, šef HEP-a Frane Barbarić uzalud ih je detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmjeri, zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijena, mogli doseći 200 milijuna eura gubitka za HEP. Navodi se kako je Barbarić od Plenkovića i Filipovića u dopisu od 13. veljače tražio da žurno spriječe gubitke HEP-a zbog nužne prodaje viškova plina po cijena “koje mogu biti znatno niže od nabavnih”.

Plenković otkad je izbila afera tvrdi da ne zna ništa. “Zabrinjavajuće je da je došlo do viškova na koje nismo bili upozoreni jasno i na vrijeme. Sad ćemo imati vremena da u miru sve sagledamo. Sve ćemo vam reći kada budemo informirani”, ponavljao je uporno Plenković.

Prvi dopis je, piše Nacional, poslan resornom ministru Davoru Filipoviću 27. siječnja s naslovom “Provedena Uredbe i Odluke na plinskom tržištu Republike Hrvatske”. U njemu se upozorava da HEP ima viškove plina u iznosu od 660.759 GWh.

Slao niz dopisa i upozoravao

“Količina plina preuzeta od Ine znatno veća od količine plina koja je isporučena krajnjim kupcima. S financijske strane to zahtjeva angažiranje značajnih sredstava što se odražava na priljeve i odljeve”, stoji u dopisu te se dodaje da to predstavlja udar na poslovanje HEP-a. Barbarić je u dopisu napisao i da će 9. veljače na ime isporučenog plina dospjeti obaveze od 30.08 milijuna eura bez PDV-a.

Odgovora nije bilo, tvrdi Nacional, zbog čega je Barbarić slao požurnice. 13. veljače HEP je poslao novi dopis Filipoviću i premijeru s tablicom s preciznim količinama plina koje su prema Uredbi i Odluci Vlade isporučene HEP-u od strane Ine te o količinama koje su, po istoj Uredbi i Odluci, od strane HEP-a isporučene kupcima od 1. listopada 2022. pa do 31. siječnja 2023. Ponovno je zatražio sredstva za financiranje nabave plina po Uredbi i odluci “kako se ne bi narušilo poslovanje HEP-a”.

Nacional tvrdi da je Filipović na problem upozoren i na sastanku kriznog tima vlade kojim je predsjedao. Sastanak je održan 29. ožujka i HEP je na njemu upozorio na stvaranje viškova plina. Na sastanku su bili predstavnici HERA-e, HROTE-a, HEP-a, Ine Plinacra i veliki trgovci plina iz PPD-a i druge tvrtke iz GPZ-a.

Nacional piše i da je Barbarić prošlog tjedna na hitnoj sjednici sve te dopise pokazao premijeru Plenkoviću.