Letica: Dobro je da su Milanović i Plenković poslali svoje izaslanike, već će se brzo morati dogovoriti oko još jednog imena osim VSOA-e

Letica: Dobro je da su Milanović i Plenković poslali svoje izaslanike, već će se brzo morati dogovoriti oko još jednog imena osim VSOA-e

Vojna sigurnosno-obavještajna agencija više nema ravnatelja. Naime, Ivici Kinderu u ponoć je istekao mandat, a predsjednik Republike i predsjednik Vlade nisu pronašli novog čovjeka koji bi trebao doći na čelo VSOA-e.

Međutim, podsjetimo,  usuglašena je osoba koja će obavljati administrativne, tehničke poslove. Potpredsjednik Vlade Tomo Medved i savjetnik predsjednika Dragan Lozančić dogovorili su da će najdulje mjesec dana koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga VSOA-e obavljati brigadir Ante Kujundžić. Situaciju u VSOA-i komentirao je Ante Letica, bivši voditelj operacija u SOA-i.

Letica smatra da ovaj privremeni dogovor ne rješava nijedno ključno pitanje ni pitanje dogovora predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

“Ovo je vatrogasno rješenje koje je omogućilo da VSOA živi još mjesec dana, može i nekoliko puta po mjesec dana do pronalaska konačnog rješenja koje je da se usuglase predsjednik i premijer i supotpišu imenovanje novog čelnika Agencija. Ne moraju to na sastanku tête-à-tête, mogu ili preko pismena ili ovlastiti svoje savjetnike, odnosno ministre, za pregovore i razgovore i nađu dobro, kvalitetno rješenje jer ovako neće biti dobro i ovako će zapravo biti ugrožena nacionalna sigurnost jer bitno su sužene operativne mogućnosti Agencije, ne samo u primjeni mjera tajnog prikupljanja podataka, nego i drugim aktivnostima koje su bitne za nacionalnu sigurnost i sigurnost OSRH-a”, rekao je Letica za N1.

Kakve su šanse Validžiću? To zna samo predsjednik

Vlada i dalje inzistira da budući čelni čovjek VSOA-e bude Mijo Validžić, no s Pantovčaka kažu da on uopće nije kandidat jer nije usuglašen.

“Ne poznajem čovjeka, no koliko sam čuo, radi se o sposobnom profesionalcu, časnom čovjeku, generalu HV-a koji se dokazao i kroz rat kao domobljub i tijekom svoje sužbe u OSRH-u. Hoće li biti novi ravnatelj, kakve su njegove šanse da postane ravnatelj, o tome će odlučiti predsjednik jer on na kraju zajedno s premijerom potpisuje imenovanje. Kakve su mu šanse samo predsjednik zna”, kaže Letica.

Na sastanak u ponedjeljak predsjednik je poslao savjetnika Dragana Lozančića, a premijer je umjesto ministra obrane Marija Banožića kao pregovarača postavio potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda.

Na red će doći i pitanje nasljednika ravnatelja SOA-e

“Rekao sam i prije 10-ak dana da ako ne mogu sjesti predsjednik i premijer, a izgleda da ne mogu i nitko ih ne može prisiliti, da moraju dati mandat ljudima od povjerenja, da sjednu i riješe pitanje ne samo VSOA-e, nego i druga otvorena pitanja koja su otvorena s obzirom na prijepor koji vlada između predsjednika i premijera. I načelnika Glavnog stožera, i naših veleposlanika, i generalnih konzula, tu je i pitanje predstavnika u NATO misiji u Bruxelessu, a iduće pitanje koje će doći na red je nasljednik ravnatelja SOA-e Danijela Markića kojem iduće godine završava drugi mandat. Ako oni ne mogu sjesti, onda je dobro da su poslali svoje izaslanike koji pregovaraju, to je možda i način da se ova shizoidna situacija na kraju krajeva riješi”, smatra Letica.

“Mislim da oni (Medved i Lozančić) imaju taj kapacitet s obzirom kakav su im mandat dali premijer i predsjednik i mislim da će kao i svi sukobi i prijepori i ovaj morati završiti kompromisom. Nadam se da će taj kompromis biti konstruktivan i da će svi na kraju biti zadovoljni. Mislim da je ovo vrijeme da se govori i o nekim drugim problemima – o Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu i modelu i načinu izmjene toga zakona, ne dirajući u ustavne ovlasti koje ima predsjednik u upravljanju sigurnosno-obavještajnim sustavom”, rekao je Letica.

Privremeno će VSOA-om upravljati brigadir Ante Kujundžić, službeno na mjesec dana, no ako se u tom roku ne pronađe dogovor, kaže Letica, Kujundžić može biti obnašatelj dužnosti i nekoliko puta po mjesec dana.