Iza kulisa raskola u splitskom SDP-u: Svemu je kumovala Grbinova želja da koalira s Puljkom, ceh plaća Barbir?

Iza kulisa raskola u splitskom SDP-u: Svemu je kumovala Grbinova želja da koalira s Puljkom, ceh plaća Barbir?

Splitski SDP već bi izbacio Barbira iz stranke, ali ne može jer obnaša funkciju izvršnog tajnika SDP-a za Dalmaciju

Dio SDP-ovaca je uvjeren da im se u splitskoj organizaciji ponavlja zagrebački scenarij, odnosno da je do raskola u tamošnjoj gradskoj organizaciji došlo zbog ambicije predsjednika Peđe Grbina da SDP na parlamentarnim izborima koalira s Centrom Ivice Puljka.

Predsjedništvo i Gradski odbor SDP-a Split donijeli su odluku da će kreditno zaduženje Grada u iznosu od 150 milijuna eura podržati ako se gradonačelnik Ivica Puljak obaveže da će Gradskom vijeću prezentirati pojedinosti zasebno za svaki projekt za koji se grad zadužuje i podastrijeti sve račune. Puljak na to nije želio pristati, ali je svejedno dobio glas koji mu je nedostajao.

Neslužbene informacije iz SDP-a govore da je Damir Barbir glasao za kredit u dogovoru s Grbinom, ali da mu nakon raskola u splitskoj organizaciji stranački šef, koji mu je istovremeno prijatelj, neće moći spasiti glavu. Sam je Barbir, naime, zatražio od Predsjedništva da iz SDP-a izbace njega ili Damira Matijevića, predsjednika splitskog SDP-a koji ga je optužio da se prodao Puljku, piše Jutarnji.

Na pitanje tko je u SDP-u znao za plan da će podržati Puljka i glasati za kredit (gradska organizacija očito nije) i je li mimo stranačke organizacije dobio upute da glasa za Puljkov račun, Matijević je, nikoga ne imenujući, rekao da je o toj temi razgovarao s vodstvom stranke, ali da nije dobio konkretno mišljenje kako se postaviti na sjednici Gradskog vijeća.

I Matijević je, doznajemo, u svom očitovanju Predsjedništvu SDP-a od kojeg traži Barbirovo izbacivanje iz stranke naveo da je o cijeloj situaciji koja je prethodila glasanju o kreditu detaljno obavještavao stranački vrh – konkretno potpredsjednika stranke Sinišu Hajdaša Dončića i glavnog tajnika Marka Kričku.

Splitski SDP već bi izbacio Barbira iz stranke, ali ne može jer obnaša funkciju izvršnog tajnika SDP-a za Dalmaciju i u radnom je odnosu u SDP-u. Tu odluku može donijeti samo Predsjedništvo, a ono će se sastati u četvrtak. Dio članova Predsjedništva iz Dalmacije jako je ljut na takvu, kako kažu, bezuvjetnu suradnju s Puljkom za kojeg tvrde da nema pripremljen niti jedan projekt zbog kojega je zadužio Grad, te da je do sada dobio samo jednu građevinsku dozvolu.

– Pravi je problem to što je Barbir na plaći u SDP-u i što je prijatelj s Peđom. Ako ga se izbaci iz stranke, ne može ostati izvršni tajnik. On je vani, samo ne zna i ne želi si to priznati – kaže jedan od članova Predsjedništva koji ipak ne vjeruje pričama da je u pozadini još jednog skandala u SDP-u ambicija stranačkog šefa da pridobije Puljka za suradnju na parlamentarnim izborima.

Barbir kaže da su uvjeti koje je Matijević postavljao Puljku za podršku kreditu pravno nemogući.

– Zadnja sam dva dana nastojao dići problem na razinu nacionalne pažnje, ali do trenutka glasanja nisam dobio nikakav jasan input. Dapače, dobio sam informaciju da se Davor Matijević oglušio na komunikaciju iz središnjice. Osim toga, Matijeviću je rečeno da je uvjet na kojem inzistira pravno nemoguć, ali se oglušio na tu informaciju i nastavio s rušenjem kredita i većine u kojoj sudjelujemo – rekao je Barbir koji tvrdi da je kredit trebalo izglasati zbog izgradnje i dogradnje 9 škola i izgradnje 5 vrtića, te projekta Žnjana.

“Ne bih moljakao za potporu, bio sam spreman i za izbore, a SDP nam je podršku dao sam”
Ivica Puljak kaže da svi u Splitu znaju da si on ne bi dopustio biti ucijenjeni gradonačelnik, pa ni kad ima samo jedan mandat do većine, te da nema šanse da bi pred svaku sjednicu dolazio i moljakao za potporu, piše Jutarnji.

– SDP je nama podršku dao sam. Kad se dogodila situacija uvjetovanja uoči zadnje sjednice, obavio sam konzultacije sa svim klubovima i zastupljenim strankama u Gradskom vijeću. Na nekima od tih sastanaka dao sam do znanja da pitanje kredita nije banalna točka te da posljedica može biti i gubitak većine u Vijeću, pa i sve što to nosi, uključujući mogućnost izbora – rekao je Puljak i dodao da “svi u Splitu znaju da se ne bih ni dana premišljao hoću li biti slobodni ili ucijenjeni gradonačelnik”.

– Zato je g. Barbir ispravno zaključio iz naših konzultacija da je to itekako realna opcija. Dva dana uoči glasanja čuo sam se i s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom, ali razgovor nije išao u tom smjeru, pa nisam siguran da bi on to baš trebao zaključiti – rekao je gradonačelnik Splita.