Štrajk u pravosuđu od sutra će biti najduži u našoj povijesti. Sve bi, doznajemo, moglo završiti na Ustavnom

Štrajk u pravosuđu od sutra će biti najduži u našoj povijesti. Sve bi, doznajemo, moglo završiti na Ustavnom

Štrajk u pravosuđu ulazi u šesti tjedan, a sa sutrašnjim danom postat će najduži u povijesti Hrvatske. Sindikati prijete potpunom blokadom sustava! To znači da se neće rješavati ni hitni predmeti, a sve bi, doznajemo, moglo završiti i na Ustavnom sudu. Građani uglavnom podupiru štrajk, ali i očekuju da sustav normalno radi., piše danas.hr

Štrajk je ušao u 36. dan i od sutra će biti najduži u hrvatskoj povijesti. Nema razvoda, registriranja tvrtki, prijenosa vlasništva, ročišta… Građani koje smo pitali podržavaju pravosudne službenike.

“Oni koji rade na takvim radnim mjestima su baš izloženi i velikim pritiscima. Nije to samo da sjede i tipkaju”, kaže Alenka Novak iz Čakovec.

“400 eura povišice nije neki novac. Dobro, ima nas koji živimo s duplo manje, ali mi ne radimo takve poslove, njima je glava u torbi”, smatra Dubravka Kurtović iz Zagreba.

“Ja radim 30 godina na sudu i ovo je prvi štrajk u opće povijesti pravosuđa, a da ljudi žive ispod minimalca”, dodaje Mirko iz Zagreba.

Da će štrajk toliko trajati nisu se nadali ni oni sami.

“Mislili smo da će Vlada i sam ministar shvatiti kuda ide takva situacija, ide u svakako u lošem smjeru, pitanje je kome je to u interesu”, kaže Jasminka Kirigin Bastalić, zapisničarka u Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu Zagreb.

Rade samo hitne poslove pa se zaostaci gomilaju.

“Mislim da sigurno do Nove godine mi nećemo to uspjeti rješavati. Do sada prije štrajka smo redovne stvari rješavali u prekovremenim satima”, poručuje Denis Opačak, voditelj posebne pisarnice za kaznene predmete.

Traže povećanje plaća od 400 eura, ali Ministarstvo pravosuđa im nudi Memorandum o razumijevanju s povišicama do 100 eura. Najavljuju da bi u potpunosti mogli blokirati sustav pa neće raditi ni hitne poslove.

https://danas.hr/rtl-danas/strajk-u-pravosudu-od-sutra-ce-biti-najduzi-u-nasoj-povijesti-sve-bi-doznajemo-moglo-zavrsiti-na-ustavnom-sudu-a0ce0532-1f40-11ee-bd0a-0ee8f36581c7?utm_source=vijestiFB&utm_medium=social&utm_campaign=organic&utm_content=RTLdanas&fbclid=IwAR1TmTv7ni3Wlb1ABtBFiqFtqG_aGvBIUVRjt5W5ltXv6_6dgxrvfTgQNb0#:~:text=%22Izostanak%20sastanka%20i,i%C4%87i%20toliko%20daleko.