Sud odobrio sterilizaciju 38-godišnjakinje. Osmero djece su joj već oduzeli

Sud odobrio sterilizaciju 38-godišnjakinje. Osmero djece su joj već oduzeli

JEDAN županijski sud u Hrvatskoj donio je krajem svibnja dokument “Rješenje o zdravlju” temeljem kojeg je odobreno da se nad 38-godišnjom trudnicom obavi sterilizacija, pišu lokalni portali. Sud je donio odluku da se 38-godišnjakinji operativnim zahvatom podvežu jajnici, a zahvat će biti izveden istodobno s porodom. Žena je trenutno trudna osmi put.

Prijedlog stigao od socijalnih radnica 

Tročlano vijeće Županijskog suda prihvatilo je prijedlog za sterilizaciju koji je stigao od dvije socijalne radnice. Obje su navele da je 38-godišnjakinja djelomično lišena poslovne sposobnosti zbog trajnog stanja duševne zaostalosti na razini lakše do umjerene mentalne retardacije, da je poslovno nesposobna u vezi odlučivanja o svojem liječenju i kontroli liječenja, a nije niti raspravno sposobna sudjelovati u postupcima pred sudom, piše Bjelovar.live.

Osmero djece koje je ranije rodila joj je oduzeto te zbrinuto kroz posvojenje ili udomljenje. Trenutno je trudna osmi put, a kako se radi o visoko rizičnoj trudnoći, žena je sama 4. svibnja pred Hrvatskim zavodom za socijalni rad na zapisnik dala izjavu da je radi zaštite svoga zdravlja suglasna da se provede postupak sterilizacije.

Slijedom toga je njena socijalna radnica predložila pokretanje sudskog postupka za odobrenje sterilizacije. Oko sterilizacije je zatraženo i stručno mišljenje liječničkog vještaka – ginekologa, koji je temeljem uvida u medicinsku dokumentaciju utvrdio da je sadašnja trudnoća, s obzirom na činjenicu da je do sada imala sedam trudnoća i na činjenicu da je dva puta rodila carskim rezom, visokorizična.

Upravo zbog toga liječnik je smatrao da je u predmetnom slučaju opravdano i nužno izvršiti sterilizaciju jer bi u protivnom bilo ugroženo i zdravlje, ali i život žene.

Što kaže zakon?

“Pravo čovjeka da slobodno odlučuje o rađanju djece može se ograničiti samo radi zaštite zdravlja, a pod uvjetima i na način koji određuje Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Sprječavanje neželjenog začeća može biti privremeno (kontracepcija) ili trajno (sterilizacija), sterilizirati se može osoba koja je navršila 35 godina života, odnosno bez obzira na godine života sterilizirati se može i žena čiji bi život bio ugrožen trudnoćom ili rađanjem, a kako je to i propisano Zakonom o zdravstvenim mjerama.

Bez obzira na godine života, sterilizirati se može i osoba za koju se na temelju saznanja medicinske znanosti utvrdi da bi se dijete rodilo s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama”, naveo je sud., doznaje index.hr