Na današnji dan rođena je žena koju Hrvatska nikad neće prežaliti

Na današnji dan rođena je žena koju Hrvatska nikad neće prežaliti

NA DANAŠNJI dan rođena je nikad prežaljena Ena Begović. Danas bi slavila 63. rođendan.

Rođena je 8. srpnja 1960. godine u Trpnju na poluotoku Pelješcu. Imala je veoma blizak odnos s majkom Terezijom, koju je nazivala i svojom najboljom prijateljicom. Karijera joj je započela zahvaljujući redatelju Lordanu Zafranoviću, koji ju je zapazio u jednoj predstavi i ponudio joj ulogu u filmu Okupacija u 26 slika., piše index.hr

Iako je doživjela tek nepunih 40 godina, Ena Begović glumila je čak 98 uloga u kazalištu, na filmu i televiziji. Utjelovila je mnoge poznate ženske uloge. Prvu zapaženiju filmsku ulogu ostvarila je 1981. godine u filmu Pad Italije.

Njena možda najpoznatija uloga je ona barunice Castelli u Glembajevima, za koju je 1988. godine dobila Zlatnu arenu za epizodnu žensku ulogu, no odbila ju je jer je tu ulogu smatrala glavnom.

Skončala 40 dana nakon poroda

Poginula je u prometnoj nesreći na otoku Braču 2000. godine, iste godine kada se udala za Dikana Radeljaka i rodila kćerkicu Lanu. Tada je napunila i 40 godina te, nažalost, tragično skončala. Sve se to dogodilo u samo 55 dana.

U automobilu u kojemu je Ena Begović izgubila život 15. kolovoza 2000. godine bili su i Josip Radeljak, Tereza Begović, Leo Radeljak i malena Lana, koja je tada imala samo 40 dana. Nakon što se automobil srušio u provaliju sa strmog puta, Eni Begović nije bilo spasa te su u supetarskom domu zdravlja konstatirali njezinu smrt, ali je bez obzira na to gliserom prevezena u splitsku bolnicu, gdje su liječnici potvrdili smrt.

Mia Begović, njena sestra, jednom je prilikom u specijalu Velikani hrvatskog glumišta na HRT-u otkrila do tada nepoznate stvari o životu njezine sestre, pa tako i da je za života Ena odškolovala dvije Vukovarke koje su danas liječnice.

“Ena je bila velika humanitarka. O tome nije željela pričati. Ona je za života odškolovala dvije cure iz Vukovara koje su danas doktorice u LA-u”, kazala je Mia tom prilikom i dodala da su joj se dvije žene javile nakon predstave koju je igrala u Los Angelesu.