Kotromanović je Kolindi poslao isti dokument kao Banožić sada Milanoviću. Tada mu kao premijeru to nije smetalo, a sad drami …

Kotromanović je Kolindi poslao isti dokument kao Banožić sada Milanoviću. Tada mu kao premijeru to nije smetalo, a sad drami …

Dokumenti koje je u petak objavila Vlada pokazuju da je predsjednik Republike preko svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića još u veljači odbio razmatrati prijedlog ministra obrane za novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

U dopisu koji je Lozančić 10. veljače uputio ministru obrane stoji da predsjednik neće razmatrati pojedinačne i neusuglašene prijedloge za imenovanja unutar Oružanih snaga.

No ono što je Zoranu Milanoviću, predsjedniku 2023. godine neprihvatljivo, osam godina ranije kao premijeru bilo mu je itekako zakonito i prihvatljivo. Jutarnji list u posjedu je dokumenta u kojem tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović predlože generala Ivicu Kindera za ravnatelja VSOA.

Dana 24. lipnja 2015. ministar obrane Ante Kotromanović upućuje predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović prijedlog za imenovanje ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije. Tekst dopisa koji je tadašnji ministar Kotromanović uputio tadašnjoj predsjednici u potpunosti je identičan onom koji je ministar Banožić 1. veljače ove godine uputio predsjedniku Milanoviću. Oba se ministra pozivaju na iste članke zakona i koriste iste formulacije oko uloge predsjednika, premijera i Hrvatskog sabora u procesu imenovanja, piše Jutarnji list.

Jedina razlika su datumi slanja dopisa, ime predloženog kandidata te imena ministra obrane i predsjednika države. Milanoviću tada nije bilo sporno da njegov ministar obrane imenom i prezimenom pismenim putem predlaže kandidata predsjednici države, a danas kada mu identičan dopis šalje ministar Banožić, tvrdi “da mu je HDZ nekog generala prebacio preko tarabe” i ne želi ga razmatrati.