Bernardić: Ovdje se Tomašević ne može više izvlačiti na Milana Bandića. Napravljeni su deseci milijuna eura štete

Bernardić: Ovdje se Tomašević ne može više izvlačiti na Milana Bandića. Napravljeni su deseci milijuna eura štete

Zagrebački Socijaldemokrati održali su danas konferenciju za novinare na kojoj je saborski zastupnik i predsjednik Gradske organizacije Socijaldemokrati Davor Bernardić upozorio na aferu u kupnji plina od strane Gradske plinare Zagreb i probleme novog zaduženja Zagrebačkog holdinga.

Vlada je 14. rujna 2022. donijela Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. Time se propisuje da će INA podići za 10 % proizvodnju plina, te da će sav plin prodavati HEP-u po cijeni od 41€/MWh. To je potrebno zbog toga što su brojni subjekti koji isporučuju plin raskinuli odnose sa kupcima.
„Odluka je donesena bez ikakve stvarne analize kakve će to posljedice imati, da bi se Vlada eto mogla hvaliti da brine za građane i poduzetnike.“ – kaže Bernardić.

Kako je bila blaga zima, potrebe za plinom su bile manje, HEP-ova skladišta napunjena, a HROTE je sukladno propisima taj višak prodavao po niskim cijenama onima koji su ga imali gdje skladištiti.

„Nitko iz Vlade nije reagirao i rekao dobivamo više plina nego što ga možemo plasirati. I ne mogu se oteti dojmu da je to bilo namjerno. Zadnja cijena po kojoj se taj plin prodavao bila je 11€/MWh. Dakle HEP je na svaki MWh gubio 30 eura. Ako premijer nije znao, netko je znao. Gdje su Nadzorni odbor tvrtki? Savjetnici? Ministar? Premijer i ministri kao i u slučaju INA, opet ništa ne znaju, a država trpi milijarde kuna štete. Je li to moguće? Naravno da nije.“ – rekao je.
Većinu tog jeftinog plina, navodno 63% kupio je PPD te ga prodao Gradskoj plinari Zagreb – Opskrbi, po cijeni od 106€/MWh, odnosno po 964% većoj cijeni od one po kojoj ga je nabavio.

„Pazite apsurda, PPD se hvalio da je na svojim leđima nosio teret plinske krize, ostvarujući valjda ekstraprofit od 1000%. Pa kako će i trpiti kad i dalje ima koku koja nese zlatna jaja u vidu Gradske plinare Zagreb koja i dalje PPD-u plin plaća po cijeni od 106€/MWh. Gradonačelnik pere ruke i traži tuđu odgovornost. Upravo je riječ o poslovnim odlukama donesenim u njegovo vrijeme od strane direktora u Holdingu koje je sam imenovao. Ovdje se ne može više izvlačiti na Milana Bandića. Napravljeni su deseci milijuna eura štete. Tomaševićeva odgovornost nije ništa manja od odgovornosti ministra ili uprave HEP-a. Ovo je još jedan dokaz koordiniranog djelovanja HDZ-a i Možemo, sada kad je lopovluk u pitanju. Pozivam DORH da istraži slučaj.“ – izjavio je Bernardić.

Zagrebački holding je prije godinu dana da bi digao 300 milijuna eura kredita založio kompletnu imovinu Gradske plinare, a sprema se novo zaduženje Zagrebačkog holdinga u režiji aktualne gradske vlast, koalicije Možemo! i SDP-a.

Naime Zagrebački holding će izdati obveznice u vrijednosti 2.300.000.000,00 kuna odnosno 305.262.459,35 eura, vezano je uz činjenicu da u srpnju ove godine dospijevaju obveznice Zagrebačkog holdinga iz 2016. odnosno 2017. kada su izdane u istoj nominalnoj vrijednosti.

Obveznice su naravno način kreditiranja, gdje će se fiksna kamata plaćati investitorima u obveznice svakih 6 mjeseci, a za 5 godina će im se vratiti i glavnica. Time ulagači ostvaruju prinos na sredstva investirana u obveznice.

No za razliku od obveznica izdanih 2016. kada je kamata po obveznicama iznosila 3.875% odnosno ukupni prinos na razdoblje od 7 godina iznosio 4,35%, ovaj plasman obveznica karakterizira kamatna stopa od 4,9% odnosno prinos na razdoblje od 5 godina u visini od 4,94%.

„Tomašević tako pogoduje bankama čiji predstavnici sjede po NO Holdinga. Narastao je kreditni rejting, a uvjeti nepovoljniji. Dakle obveznice se izdaju pod nepovoljnijim uvjetima nego 2016., te će za kraće vrijeme financiranja Zagrebački holding morati ispuniti veću financijsku obvezu prema investitorima. Navodne mizerne pozitivne poslovne rezultate postižu novim zaduženjima, otkazima i poskupljenjem usluga. Toliko o sposobnostima gradske uprave i stvarnom uspjehu u unaprijeđenju poslovanja Zagrebačkog holdinga.“ – kaže Bernardić.

Podsjeća da je prošle godine govorio o namještanju natječaja za podzemne spremnike za tvrtku Komop i za spremnike Sotkon koji su poklonjeni Gradu u Masarykovoj na javnom natječaju za iskazivanje interesa koji je trajao tjedan dana. Natječaj je poništen jer tvrtka Komop nije mogla dobiti certifikate neovisnih tijela RH za spremnike iako je bila jedini ponuditelj. Kaže kako je sada na sceni ponavljanje natječaja, ali se pokušava sakriti trag pa bi se isti spremnici trebali nabavljati ne od jedne već od 5 tvrtki, temeljem okvirnog sporazuma.

„To je prevara jer se okvirni sporazum može sklopiti sa svima, a nabavljati isključivo od jednog. Sklopljen je s još jedno tvrtkom Kova. No ovaj natječaj sadrži i novo kazneno djelo. Iako je predmet nabave bio „podzemni spremnici s ugradnjom“, u troškovniku je navedeno da predmet nabave uključuje i „isporuku kompletnog sustava spremnika, a ugradnju će prema prijedlogu koji ide na Gradsku skupštinu izvesti Zagrebačke ceste o trošku grada po većim cijenama nego tržišnim za tu vrstu radova. Nemojte meni vjerovati nego usporedite stanje. Ne samo da ta tvrtka neće ugraditi podzemne, trošak ugradnje je na Gradu i to po većim cijenama. To je direktno pogodovanje i kazneno djelo. Mogu pozvati zastupnike da ne sudjeluju u tome, da ne glasaju, a ukoliko se izglasa, da institucije istraže slučaj.“ – zaključuje Bernardić.