Tomislav Josić: ‘Medića bih prepoznao i na ulici – njegov oblik lica, frizura i posebno njegove plave oči… Udarao me pendrekom!‘

Tomislav Josić: ‘Medića bih prepoznao i na ulici – njegov oblik lica, frizura i posebno njegove plave oči… Udarao me pendrekom!‘

Josić je optuženog prepoznao kao zlostavljača iz logora Stajićevo

“Bio sam na dokaznoj radnji ispitivanja i bez imalo dvojbe prepoznao sam optuženog kao svog ispitivača iz logora Stajićevo. Prepoznao bih ga i na ulici. Njegov oblik lica, frizura i posebno njegove plave oči… Zauvijek su mi se urezali u sjećanje”, rekao je vukovarski branitelj i logoraš Tomislav Josić na Županijskom sudu u Osijeku, gdje je ispitan u svojstvu svjedoka i žrtve na suđenju Vojislavu Mediću za ratni zločin nad vukovarskim braniteljima i zatočenicima srpskih koncentracijskih logora tijekom 1991. i 1992. godine.

Josić je jedan od petero svjedoka i žrtava koji su na dokaznoj radnji prepoznavanja jasno rekli da je sada optuženi Vojislav Medić ista osoba koja ih je ispitivala i zlostavljala u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica. Inače, dokazna radnja prepoznavanja je na zahtjev obrane optuženog prekinuta nakon što su petorica svjedoka iskazala da je to ista osoba, piše Jutarnji.hr.

Medić je protiv te petorice svjedoka podnio i kaznenu prijavu za lažno svjedočenje jer se njegova obrana u ovom kaznenom postupku temelji na tvrdnji da je on žrtva zamjene identiteta, odnosno da on nije osoba koja je obavljala ispitivanja u logorima u Srbiji te fizički tukla i zlostavljala zarobljene vukovarske branitelje.

Josić je nakon zarobljavanja prvo završio u Stajićevu, gdje se i jedini put susreo s Medićem.

– Prvo ispitivanje bilo je bezbolno, samo informativni razgovor. Drugi put je priča već bila drugačija. Tada sam imao čast da me dočeka dotični gospodin s još jednim svojim kolegom. Rekao sam da sam kao djelatnik bolnice bio u Borovo commerceu, a onda mi se ovaj predstavio kao Medić, rekavši da zna sve i da je bio na Trpinjskoj kod Blage Zadre. Udario me desetak puta pendrekom po butinama. Pokazivao mi je iskaze prethodnih zatvorenika, da su oni sve rekli, a onda su me poslali u podrum i rekli stražarima da me tamo podsjete na ono što sam radio u Vukovaru. Tada su me pretukli po cijelom tijelu, a od onda više nama nikakav osjećaj u tabanima. Poslije sam bio na još nekoliko ispitivanja na kojima sam pretučen, ali Medić me više nikada nije ispitivao, rekao je Josić, koji je iz Stajićeva premješten u Sremsku Mitrovicu.

Medića više nikada nije vidio uživo. Dodao je i kako ne može tvrditi da je Medića osobno vidio u Zadrinom stožeru na Trpinjskoj cesti. Na upit Medićeva branitelja Tomislava Filakovića, Medića iz Stajićeva opisao je kao osobu desetak godina stariju od njega, otprilike slične visine.

– Najviše sam ga zapamtio po plavim očima i kada sam ga vidio na prepoznavanju bio sam siguran da je to on. Inače, prije 6-7 godina bio sam na promociji filma o Antunu Kikašu u Vukovaru i u tom sam filmu prepoznao Medića kao svog ispitivača, kazao je Josić, a taj je dio posebno zanimao optuženog Medića, koji je svjedoka pitao zašto nije hrvatskim policajcima tijekom istrage spomenuo da je ispitivača prepoznao na filmu.

– Što sam trebao reći? Da sam na srpskom filmu vidio nekoga tko me tukao i da je ta osoba u Srbiji? Pa, to oni i sam znaju. Ja sam do tada 20 puta našim istražiteljima spominjao Medića kao ispitivača, a to je godinama stajalo u ladici. Nakon projekcije filma nisam posebno prijavio da sam u filmu prepoznao Medića jer nisam vidio smisao, budući da je on ionako bio u Srbiji. Inače, ta osoba na filmu o Kikašu, koju sam prepoznao kao ispitivača,je ista osoba, samo 20 godina starija. To je bilo u obliku video zapisa i mislim da je čak davao i nekakvu izjavu u funkciji vojnog tužitelja ili slično. Vidio sam samo lice, ali ne mogu reći jeste li bili u nekoj prostoriji ili vani – ustvrdio je Josić.

Na njegovo svjedočenje su Medić i Filaković uložili primjedbu, ponovivši kao i u slučaju svih ostalih svjedoka, da optuženi Medić nije ista osoba koja je bila ispitivač u logorima “jer je u to vrijeme obavljao poslove istražnog suca Vojnog suda u Beogradu pa nije mogao biti u isto vrijeme na više mjesta”.

– Ostajem kod iskaza. Tko god je ispitivao u logoru bio je pripadnik neke službe sigurnosti u Srbiji. Oni vam mogu donijeti papire i dokumente kakve žele kako bi se obranili, a što bih i sam učinio da sam optužen i u njihovoj poziciji, rekao je na kraju Josić.

I Zlatan Bašić, također svjedok-žrtva, kazao je da ga je u Sremskoj Mitrovici ispitivala osoba koja se predstavila kao Medić. Kazao je da ga je taj ispitivač i osobno tukao, da je bio star između 35 i 40 godina, visine oko 180 cm, plavih očiju, smeđe kose… Željko Gjumić također je u više navrata brutalno pretučen u logorima, ali je rekao da ni u jednom od tih zlostavljanja nije sudjelovao ispitivač Medić, no s njime se dva puta susreo, jednom u Stajićevu i jednom u Sremskoj Mitrovici.

– U Stajićevu me ispitao gospodin u uniformi, mislim s činom starijeg vodnika, koji se predstavio kao Medić. Tražio je da napišem svoje obiteljsko stablo, a nakon pola sata mi je rekao da imam sreće što nisam onaj kojeg traže, jer je već pripremio vod za strijeljanje, ali da svejedno mogu biti strijeljan. Među logorašima se već pričalo da je jedan od ispitivača bio u stožeru kod Blage Zadre, ali meni taj ispitivač to nije spominjao. U Sremskoj Mitrovici sam više puta dobio ozbiljne batine, a jednoga dana brutalno sam pretučen, toliko da sam mjesec dana mokrio krv, a dva puta sam se i uneredio. Medić me tamo nije ispitivao, nego smo se susreli na hodniku, prije jednog ispitivanja, kada mi je rekao: “E moj Tapir, nema više krađe auta i šverca alkohola.”. Tada su me drugi ispitivali što sam vidio, tko je koga i gdje ubio… Vidio sam novine na stolu pa sam pitao kako je prošla Zvezda, a oni su me pitali zašto me to zanima. Odgovorio sam da mi je Siniša Mihajlović bratić i nakon toga me više nisu zlostavljali. Stražar Slavoljub Janković iz Čačka, s kojim sam se čak i sprijateljio jer se sažalio nad mojom sudbinom, mi je rekao: “Tebe više nitko neće tući!”. Uglavnom, Medić me nije tukao, ali je po mom mišljenju određivao tko će od logoraša biti zlostavljan, a tko ne, rekao je Gjumić, koji je ispitivača opisao kao osobu od najviše 40 godina i visine oko 180 cm, normalne građe i izgleda…

– Volio bih da se mogu sada okrenuti i suočiti s njim, iako sam ga vidio na ulazu u sudnicu, kazao je svjedok.

Obrana je i za njegov iskaz imala identične primjedbe kao i za sve ostale svjedoke, piše Jutarnji.hr.