Plenković uputio prijedlog Milanoviću: “Ovo je politička koncesija”

Plenković uputio prijedlog Milanoviću: “Ovo je politička koncesija”

Nastavlja se sukob između predsjednika Republike i premijera oko izbora novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Nakon sinoćnjeg obraćanja predsjednika Zorana Milanovića, danas se oglasio i premijer Andrej Plenković. Predsjednikovo obraćanje nazvao je “blesimetar poslanicom” te je poručio da je Milanović iznio niz lažnih teza.

“Da se osvrnem na izjave predsjednika koje su u ueteru od sinoć. Nekoliko riječi o formi obraćanja koja nije nebitna. Pitao sam se je li jučer izbio rat ili nova epidemija, je li se jučer dogodio potres, poplava ili ogromni požar u Hrvatskoj, a da mi u Vladi nismo za to čuli. Onda sam provjeravao da nije možda neki blagdan… Ništa od onog što je uobičajeno za formu obraćčanja čitanje s blesimetra”, započeo je premijer, navodeći da je forma krajnje neuobičajna.

Potom se osvrnuo na sadržaj obraćanja, podsjećajući da je uvjetovao ispriku Milanovića da bi se sastali.

“Ovo nije uobičajena redovita politička situacija kroz koju Hrvatska prolazi”, naveo je.

“Politička nekultura, divljaštvo…”

“Iz principijelnog razloga, ne osobnog, stavljam čvrstu poziciju da to nije normalno i da postoje ljudi u Hrvatskoj koji to neće prihvatiti i koji će usprotiviti takvom ponašanju i pristajanju na političku nekulturu, divljaštvom, difamaciju”, dodao je.

Kaže da se komunikacija između institucija može obavljati na brojne načine, ali da komunikacija treba biti kulturna.

“Umjesto isprike jučer smo slušali lažne teze o kršenju Ustava i lažne teze HDZ-a da zarobi hrv institucije i da HDZ želi stranačku kontrolu VSOA-e. Nakon toga smo čuli čak i prijetnju časnicima hrvatske vojske koja glasi ‘pazite dobro ako vam kontaktira ministar obrane ili ministar hrvatskih branitelja i pita vas biste li htjeli biti kandidat za neku dužnsot za koju se očekuje supotpis’. Poruka je: akoo slučajno pristanete, a došli ste o dtrane Vlade, automatski ste diskvalificirani”, naveo je Plenković.

“Nečuveno!”, ustvrdio je premijer o prijetnjama.

“O kršenju Ustava… Vlada je nakon konzultacija o gospodinu Kinderu, mi smo se složili da on ne može obnavljati dužnost. Namjerno smo rekli, znajući da ne postoji politička volja Milanovića, da kada je istekla dužnost Komljenu, da se imenuje zamjenik. Mi nismo bili u poziciji da se imenuje zamjenik. Nakon toga su obavljene konzultacije, predložen je čovjek kojeg je nedavno imenovao Milanović”, kazao je Plenković.

“Za takvog čovjeka on kaže ‘baca ga se preko plota’. Obrnuto, uz pun respekt prema htrvatskim časnicima i vojnicima, ministar obrane i potpredsjednik Vlade nadležan za sigurnost, u dogovoru sa mnom predlažu čovjeka koji nikakve veze s politizacijom obavještajnih službi nema”, dodao je.

“Želimo čuti jasnu ispriku, umjesto toga čujemo lažne teze o kršenju Ustava”, ponovio je premijer.

“Cijeli mandat napada Vladu”

Dodao je da ne stoji ni teza o stranačkom pothvatu da se pod kontrolu stave obavještajne službe. “Plaši se javnost da postoji teza da bi HDZ zlorabio obavještajne agencije, ne bi li se uzburkala javnost da se vraćamo u ne znam koje godine ili se vraćamo u godine kad ga je Linić (Milanovića) optužio da je angžairao da prate njega i njegovu obitelj.”

Naglasio je da je Lozančić nedavno uputio dopis Medvedu da se nađe rješenje kojim bi se omogućile minimalne aktivnosti da služba funkcionira. “Potpredsjednik medved 4.7. odgovara da će sazvati sastanak savjeta i pita da predložio opciju kako da se to riješi. Sastanak se održava u srijedu, Banožić i Medved, kako nisu čuli ništa konkretno od Lozančića, navode moguće tehničko rješenje, ne v.d.-a.”

Kaže da je to za posljedicu imalo Milanovićevo obraćanje na kojem je lažno optužio HDZ za kršenje Ustava.

“Ovdje je riječ o čistom zlorabljenju njegove javne funkcije, u smislu konmunikacije, on nije šef oporbe. Cijeli mandat napada Vladu i glumi šefa oporbe”, kazao je Plenković.

“Pozivam ga ozbiljno da razmotri prijedlog koji smo uputili. Ako ima problem s predloženim kandidatom, volio bih to čuti, koji je problem? Ima li nešto što zna o kandidatu, a mi ne znamo? Neka kaže. Pet mjeseci smo ga čekali da se očituje o kandidatu, on se očitiovao nije”, tvrdi premijer, nazivajući predsjednikovo obraćanje “lažnom poslanicom”.

Uputio je i prijedlog Milanoviću. “Ja predlažem javno da ovlastim Medveda, kao predsjednik savjeta s naše strane, on nek’ odredi koga hoće, pa neka razmotri taj prijedlog, ovo je politička koncesija. Ovlašćujem Medveda da vodi razgovore s njegovim predstavnicima: a) o imenovanju šefa VSOA-e i b) da se dogovori pravni način kako tehnički usuglasiti rješenje za funkcioniranje VSOA-e nakon što istekne mandat Kinderu. Dakle, dvije političke geste”, predložio je premijer Plenković.

“Nema fizičkog sastanka bez isprike”

Naveo je i tko sudjeluje na sastanku savjeta. “Medved, Lozančić bi isto tamo trebao biti. Tu bi trebao biti i šef SOA-e, gospodin Kinder kao još uvijek aktualni šef VSOA-e.”

“Mi nemamo nikakav problem da se usuglasimo. Nemojmo govoriti imena, nemojte izlagati ljude nakon ove horizontalne prijetnje Milanovića”, dodao je.

“Uvodi u politički eter neku nepostojeću praksu. Poručujem bivšim kolegama diplomatima, on je taj koji vas bojkotira”, rekao je Plenković o problemu s imenovanju veleposlanika.

Plenković naglašava da su oni za usuglašavanje. “Nigdje u Ustavu i zakonu ne piše da usuglašavanje predstavlja fiizički sastanak dvaju čelnika. Pretpostavka za fizički sastanak je da se predsjednik ispriča meni, Vladi, članovima stranke koje naziva bandom, pljačkašima, a o tome što govori o članovima obitelji neću ponavljati. Dok nema isprike, nema fizičkog sastanka, ali to ne znači da nema usuglašavanja.”

Naša reporterka Ivana Tomić upitala je premijera ima li novih informacija o aferi s prodajom plina i po cijeni od jednog centa. “Ne. To nije stvar koja se može saznati preko noći.”

“Nema ustavne krize. Lažna je teza predsjednika, nikakve ustane krize nema”, dodao je., prenosi N1