Raspudić o plinskoj aferi i ‘čerupanju HEP-a’: ‘Netko će završiti u zatvoru. Čak i s ovakvim DORH-om’

Raspudić o plinskoj aferi i ‘čerupanju HEP-a’: ‘Netko će završiti u zatvoru. Čak i s ovakvim DORH-om’

Većih afera je sigurno bilo opsegom zamračenog novca. Ovdje je stvar potpuno jasna. Imamo paradoksalnu situaciju. Ja nešto proizvedem, recimo ja sam INA, Vi ste HEP. Ja proizvedem, vama to prodam za 47 i onda to isto kupim za 13. Ja dobar 34 eura po toj jedinici. A imam isto što sam Vama dao. To je toliko bezobrazno i brutalno transparentno da je riječ o kriminalu’, poručio je Raspudić u RTL Direktu

Kako nazvati aferu u kojoj HEP od Ine kupuje plin po 47 eura, a onda ga prodaje za jedan cent, dakle četiri tisuće puta jeftinije. Kako je to uopće bilo moguće, tko je sve odgovoran i kako se stvar misli riješiti, od premijera i nadležnih ministara danas nismo mogli čuti, jer su od jutra izbjegavali medije, a onda i otkazali pojavljivanja na događajima na kojima su najavljeni. Tek je jedan ministar hrabro pokušao dedramatizirati situaciju.

Dakle, jedan jedini ministar danas pred kamerama govori kako ne zna ništa ni o čemu.

Što o tome misli oporba, točnije Most koji je cijelu priču i otkrio, govorio je u RTL Direktu saborski zastupnik Nino Raspudić.

Dakle, vi u Mostu imate neke informacije o tome tko je kupio viškove HEP-ovog plina?

“Kupio ih je dijelom i PPD, oni koliko vidim demantiraju da su kupili 60%, ali priznaju da su dio kupili. To je pitanje svih pitanja, jer tu se vidi trag. Kome to odgovara da je umjetno očito dopušteno da se stvore viškovi plina koje HEP plaća po 47 eura, a da bi se višak prodavao u prosjeku za 13 eura, u nekim danima 5, a u nekima čak i za 1 cent “

Nije vam prvi put da novootkrivenu aferu nazivate najvećom ikad. Koje vam je uporište za to?

“Treba odati priznanje istraživačkom novinaru Marinu Vlahoviću koji je to pratio i tjednima pisao, a naš Zvonimir Troskot se sustavno primio svega toga. De facto to su stvari koje su javno objavljenje. A to svjedoči o koliko drskom kriminalu se radi, dokle je došlo kada na ovakav brutalan način to rade. Većih afera je sigurno bilo opsegom zamračenog novca. Ovdje je stvar potpuno jasna. Čuli smo danas gospodina Šterna koji je rekao da je trebalo reći INA-i da prestane proizvoditi plin kada su skladišta puna i kada nema više potrebe. INA je proizvodila dalje, HEP je obvezan Vladinom uredbom da ga kupuju po cijeni od 47 eura. Onda tobože nema gdje s njim. Onda ide na burzu pa netko to kupuje za siću. Imamo paradoksalnu situaciju. Ja nešto proizvedem, recimo ja sam INA, Vi ste HEP. Ja proizvedem, vama to prodam za 47 i onda to isto kupim za 13. Ja dobar 34 eura po toj jedinici. A imam isto što sam Vama dao. To je toliko bezobrazno i brutalno transparentno da je riječ o kriminalu, a vrlo jasan trag je tko se okoristio i vidjeti tko je krajnji kupac po toj bagatelnoj cijeni i je li krajnji kupac povezan s onima koji su trebali nadgledati što se događa i spriječiti takvo čerupanje HEP-a. Vrlo brzo će nam reći da je HEP javno poduzeće u gubicima i moramo ga spasiti pa hajdemo ga dokapitalizirati za četvrt milijarde eura i onda ćemo svi iz džepa plaćati što se netko načerupao”