Jandroković: Oporba je depresivna i demotivirana

Jandroković: Oporba je depresivna i demotivirana

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bio je gost emisije S Markova trga. U emisiji Hrvatskog radija komentirao je saborske i druge aktualne političke teme. 

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, za emisiju Hrvatskog radija S Markova trga rekao je da mu se čini kao da je oporba zapala u depresiju nakon zadnjih događanja gdje je i na lijevoj i na desnoj strani političkog spektra postoje prijepori oko toga kako nastupiti na izborima. 

– Cijela strana sabornice gdje sjede oporbeni zastupnici je poprilično demotivirana, očekivao sam puno snažniji angažman i puno oštrije rasprave. Bez obzira na to mi moramo raditi i imamo nekoliko vrlo važnih točaka do kraja ovog zasjedanja, sjednice. U tijeku je rasprava o Zakonu o opskrbi električnom energijom, sutra imamo Zakon o hrvatskim braniteljima. Za idući tjedan još nismo definirali raspored, ali ćemo ga tijekom sutrašnjeg dana definirati i bit će to Zakon o terminalu za ukapljeni plin, važan zakon koji će stvoriti preduvjete za proširenje LNG-a, nije izravno vezan za proširenje, ali govori o pozicijama na kojima terminali mogu biti, kazao je Jandroković. 

Izvanredna sjednica Sabora 

Dodao je da će idući tjedan raspravljati i o Zakonu o pomorskom dobru te Zakonu o izbornim jedinicama. Zadnji dan zasjedanja 14. srpnja uslijedit će glasovanje. 

– Za sada ne vidim razlog za izvanrednu sjednicu i nadam se da će tako i biti, dodao je. 

Situacija u HEP-u

Predsjednik Sabora prokomentirao je situaciju u HEP-u i rekao da je poznato kako je HEP u vrijeme krize i skupog plina preuzeo ulogu opskrbe građana i gospodarstva po znatno nižoj cijeni nego što je tada bila tržišna cijena. 

– Tako je to bilo dok se nije promijenila situacija na tržištu, dok se skladišta nisu popunila i u tom trenutku počinju vrijediti neka druga pravila u prodaji plina koji se nalazi izvan skladišta u samom transportu. Što se događalo u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći jer drugačije viđenje situacije ima HEP, drugačije Ministarstvo gospodarstva. Vidim da su tu i nezavisne agencije koje imaju svoje stavove. Očekujem da će sutrašnja sjednica Vlade iznjedriti uredbu koja će definirati što čini s viškovima plina, a isto tako da će se utvrditi što je točno bilo i zašto se dogodio taj problem, dodao je Jandroković.

Čelnik VSOA-e

Jandroković je prokomentirao i pitanje čelnika VSOA-e i rekao da Sabor nema niti Ustav ni nadležnosti da utječe na tu odluku. 

– General Validžić važi za profesionalca i čovjeka koji dobro poznaje materiju. Po svojim karakteristikama i osobinama ima apsolutno sve potrebno da bi mogao voditi VSOA-u. Koji je razlog zašto predsjednik RH odbija generala Validžića nisam uspio razaznati osim što se žalio da nije bio prethodno konzultiran, kazao je. 

– Neka oni koje brane poziciju predsjednika RH, kolege iz oporbe, posebice iz lijeve oporbe neka malo ujednače kriterije, rekao je Jandroković i osvrnuo se da je Zoran Milanović za predsjednika Vrhovnog suda postavio Radovana Dobronića bez konzultacija s vladajućom većinom. 

Komunikacija Milanovića i Plenkovića 

Jandroković je rekao da međunarodna pozicije Hrvatske nije ugrožena zbog lošeg odnosa predsjednika RH i predsjednika Vlade RH. 

– Bilo bi bolje i trebalo bi tako biti da se imenuju veleposlanici, ali dok je ovakva situacija kakva je teško je da će se to dogoditi, objasnio je. 

Štrajk pravosudnih djelatnika 

Predsjednik Hrvatskog sabora osvrnuo se i na štrajk pravosudnih djelatnika i rekao da povećanje koje traže od 400 eura nije baš realno. 

– Narušilo bi cijeli sustav plaća u državnom i javnom sektoru, rekao je. 

Dodao je da se nada da će se brzo pronaći rješenje jer je kako kaže pravosuđe stup demokratske zemlje i uređene zemlje. 

Jandroković je kazao da su ocjene Dobronića da je pravosudni sustav pred slomom preuveličane te da se radi o jednoj krizi u sustavu. 

– Nisam baš siguran da je primjereno da predsjednik Vrhovnog suda istupa na takav način u javnosti, to nije njegova primarna zadaća ima on drugih stvari koje bi trebao raditi, istaknuo je. 

Izbori 

Rekao je da je da je vladajuća većina potvrdila spremnost za podržavanje Zakona o izbornim jedinicama. Dodao je da se u HDZ-u još nije razgovaralo o točnom datumu parlamentarnih izbora. 

– Naravno da će sve biti u okviru ustavnih rokova, ali još nam treba neko vrijeme da obavimo sve konzultacije, kazao je. 

Jandroković je kazao da će HDZ na izbore ići samostalno. 

– O pojedinim izbornim jedinicama ćemo razgovarati s onim stranka, pojedincima s kojima smo surađivali do sada. Nećemo konceptualno ništa mijenjati, samostalno izlazimo na izbore i naravno da gledamo one opcije koja su nam bliske, objasnio je. 

Predsjednik je kazao da je razlog depresije oporbe svjesnost da nije spremna za preuzimanje vlasti. 

– Što će ti biti kako će izaći pojedine stranke to ćemo tek vidjeti, a vođa oporbe se nije nametnuo. Peđa Grbin se nije nametnuo kao vođa oporbe, ima puno pretendenata puno je onih koji misle da mogu, a ustvari ne mogu. To će pokazati vrijeme. Jedini koji je kontinuirano najglasniji je predsjednik RH koji aktivno sudjeluje u pokušaju da se HDZ pobjedi na izborima, objasnio je. 

– Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se HDZ prepoznaje kao politička opcija koja je sposobna u zahtjevnim i složenim vremenima voditi zemlju. Za razliku od nas vidite nesnalaženje i neslaganje, međusobno podmetanje nogu tako da to nije jamstvo da bi se ozbiljno mogla voditi država, dodao je Jandroković. 

Ustavni suci 

Jandroković je objasnio da je teško da će se u ovom sazivu Sabora imenovati ustavni suci. 

– Nije prvi puta da se nalazimo u vremenskim tjesnacima, na kraju se ipak nađu rješenja, dodao je.