Banožić reagirao na Milanovića: ‘Očekujem da se urazumi i da posluša što mu kažu savjetnici’

Banožić reagirao na Milanovića: ‘Očekujem da se urazumi i da posluša što mu kažu savjetnici’

Predsjednik Republike Zoran Milanović večeras se obratio hrvatskoj javnosti u televizijskom prijenosu u kojem je govorio o problemima oko imenovanja novog ravnatelja VSOA-e. Između ostalog je optužio i premijera Andreja Plenkovića za politički udar na Ustav i demokraciju.

Odmah je na predsjednikove riječi reagirao ministar obrane Mario Banožić koji je bio gost u studiju RTL-a Danas.

– Odgovaram tako da vidimo da je ovo čitana izjava, koju je vjerojatno netko napisao iz PR tima, u protivnom da je predsjednik morao dati samostalno izjavu imali bi uvrede kao što je to bilo zadnji put. HDZ nema namjeru nikoga politizirati, pogotovo ne vojsku, što vidimo jasno iz proračuna i financijskog okvira koje Vlada ulaže u Hrvatsku vojsku nakon što je ona godinama bila zapuštena – rekao je Banožić.

Udara li Banožić na Ustav?

– Puno puta je upotrebljena ova formulacija, sjetimo se samo brigadira Burčula koji je trebao biti na zapovjedno mjesto koje je od mene traženo, tada sam rekao neka ide gdje god hoće, s tom odlukom, tada je isto govoreno da je neustavna, pa što nije otišao na Ustavni sud? Tako kažem i za ovo. Odluku koju ću ja donijeti temeljenu zakonu isto kao i prijedlog ravnatelja VSOA – odgovorio je ministar.

Postoji li mogućnost da banožić odustane od svog kandidata i da se dogovori neki zajednički.

– To nije moj kandidat. To je kandidat koji je svojim sposobnostima odgovara, ne možemo ići po babama i stričevima, nego po stručnosti. Očito je da su se problemi koji su se nakupili upravo zbog ovakvog modela. Da netko predlaže nekog svoga – rekao je Banožić.

Kako će se riješiti ova situacija?

– Dovodi se prije svega u pitanje slabosti VSOA-e u ovim izazovnim vremenima. Očekujem da se predsjednik urazumi i posluša svoje savjetnike koje znam da mu govore dobro, da prihvati predloženog kandidata. Pitajte Ured predsjednika zašto pet mjeseci ignorira ovaj problem, s druge strane nikada nisam radio nešto što je izvan zakona tako i ovi prijedlozi koji dolaze su temeljeni prije svega na zakonima – rekao je Banožić.

– Koordinacije su tu, ako ne vjeruje ministru obrane da je po zakonu dobit će pismeno od mene temeljem kojih članaka, kojih zakona, postoje određene ovlasti i to je to. Neka ide na Ustavni sud, ako nisam u pravu – zaključio je Banožić.