VIDEO: Bivši HDZ-ovac i hrvatski nacionalist Domagoj Margetić postao pravoslavac: Sada se zove Stefan

VIDEO: Bivši HDZ-ovac i hrvatski nacionalist Domagoj Margetić postao pravoslavac: Sada se zove Stefan

Kontroverzni novinar Domagoj Margetić jučer je “Svetom tajnom krštenja” u manastiru Tavna kod Bijeljine primio pravoslavnu vjeru. Njegovo kršteno ime je Stefan.

“Dođe period života kada vam je potrebno nešto više, nešto dublje od svega što vas okužuje i što je vaša svakodnevica. Dođe trenutak kada želite da se suživite sa vjerom”, kazao je Domagoj, koji od sada nosi i kršteno ime Stefan.

“Morate imati duhovni odmak od svakodnevnog, od banalnog. To je upravo to. Morate da mislite o vjeri. Ja nisam bio vjernik, nisam bio kršten, nisam bio ni u jednoj vjeroispovijesti, ali sam odrastao sa pravoslavnim vjernicima. Ta duhovnost pravoslavna mi je bila najtoplija, najduhovnija, najbliža, najintimnija. Intimno najbliža. Zato sam se odlučio krstiti”, rekao je Margetić za BN TV.
Margetić je djetinjstvo proveo u Bijeljini, Semberiji i na obroncima Majevice, pa je mjesto krštenja, kako kaže, logičan izbor, javlja Slobodna Bosna.

“Htio sam se krstiti u bijeljinskom kraju, jer sam odavde, jer su moji odavde. Kada sam mom prijatelju Cviki Petroviću rekao da se želim krstiiti, on je rekao da nema boljeg mjesta nego što je manastir Tavna. Također, Tavna ima životnu priču stradanja i obnavljanja, kao i ja. Prkosila je.”

Svaki čovjek koji odluči da prigrli pravoslavlje i postane dio vjere dobrodošao je, kaže svećenik Lazar Kršić.

“To je bila njegova osobna odluka da dođe u ovu svetinju i danas obavi Svetu tajnu krštenja, odnosno da danas kao što je nekada Savle, židov, postao apostol Pavle, on od Domagoja postane Stefan. Milim da će on opravdati ono što je danas ovdje uradio. Da će biti krišćanin, pravoslavac, čovjek. Što se mene lično tiče neke teme koje on radi i obrađuje zaslužuje svaku pažnju i svaku pohvalu, a njegov rad je izuzetno veliki i neizmjeran”, rekao je duhovnik manastira Tavna Lazar Kršić.

Domagoj Margetić je 2004. godine bio politički aktivan u HDZ-u. Čak se jedno vrijeme predstavljao kao predsjednik Mladeži HDZ-a iako upućeni tvrde da to nikada nije bio. U toj svojoj najjranij poltičkoj fazi bio je prilično oštar prema Srbima i srpskom jeziku.