Milić najavio: Situaciju s HEP-om riješit ćemo na sjednici Vlade već u četvrtak

Milić najavio: Situaciju s HEP-om riješit ćemo na sjednici Vlade već u četvrtak

Glasnogovornik Vlade Marko Milić bio je gost N1 Studija uživo.

Milić je komentirao situaciju u HEP-u. Kaže kako je vidio osebujan nastup Nikole Grmoje koji, prema njemu, šalje poruku građanima koji su dobili najjeftinije energente u ovoj krizi, gospodarstvenicima i ustanovama koji su u krizi mogli normalno funkcionirati. “Obično kad se razotkriju sve njihove laži koje slušamo već godinama, onda oni bacaju teme u eter. Ja moram javnosti objasniti kako funkcionira Most i kako plasiraju teme u eter. Kad se sve njihove laži razotkriju oni pristupaju i ponašaju se kao neka neovisna sekcija wannabe DORH-a koja sama bira kojim temama se istražitelji trebaju baviti”, kaže Milić.

“Pitanje je za čiji interes te teme otvara Most. Ali neću se više baviti njima. Teza da je Vlada oštetila HEP je besmislena”, kaže Milić objašnjavajući da je Vlada dokapitalizirala HEP i da sigurno ne bi išla oštetiti tu kompaniju. HEP je, kaže Milić, kupovao plin po cijeni od 41 eura što je tada bila dobra odluka. “Što se ove situacije tiče, Vlada vodi konzultacije s predstavnicima HEP-a i priprema se uredba koja će riješiti ovo pitanje. Nije ono nastalo jer je Barbarić ili Filipović htio oštetiti HEP nego jer je EU donio neke odluke, jer su se okolnosti promijenile… Pitanje će se riješiti, u četvrtak na sjednici Vlade donijet će se važna uredba koja će riješiti ovu situaciju u kojoj smo se našli ne svojom krivnjom, ne krivnjom ministra ili Vlade…”, pojašnjava Milić.

Prema njegovim riječima, za građane je najvažnije to da je nađen način da se osiguraju najniže cijene struje i plina i da HEP bude likvidan i stabilan. “Utvrdit će se, ne mogu ja znati točan iznos. Ono što su predstavnici HEP-a identificirali kao problem je da bi daljnja primjena ovakve odluke ugrozila poslovanje. Mi ćemo to pitanje riješiti na način da HEP ne bude ugrožen i da ne bude nikakve štete”, kaže.

Milić kaže i da je u pitanju osjetljivo energetsko pitanje i da će o modelu biti poznati detalji. “Bit će zakonit i praveden, nitko neće imati nikakav ekstra profit”, kaže.

“Imamo obvezu da odgovorno radimo svoj posao, premijer to očekuje od svakog ministra i čelnika državne kompanije i ne bih ovome davao veći značaj”, kaže Milić na pitanje imaju li šef HEP-a i ministar gospodarstva i dalje povjerenje premijera Plenkovića. Ponavlja da i jedan i drugi imaju jasan zadatak, a to je štititi interese građana i gospodarstva.

Štrajk u sudstvu

Milić kaže da Vlada ne ignorira zahtjeve službenika na sudovima. “Vlada je našla rješenje da premosti razdoblje dok ne stupi na snagu novi zakon o plaćama koji je jedna od najvećih reformi ove vlade kojom se uvodi red, da izađemo u susret baš onima koji imaju najniže plaće. Oni će dobiti dodatak od 100 eura, već od ovog mjeseca i to će biti trajno rješenje”, govori Milić. “Oni imaju svoje zahtjeve, mi moramo gledati širu sliku i stanje javnih financija, ali i ono što smatramo da je razumno”, kaže i dodaje kako ponuda ministra Malenice u brojevima otkrilike odgovara zahtjevima štrajkaša, ali ne u vremenskom okviru koji oni traže.

Nije našao, kaže, jasnu agrumentaciju za zahtjeve predsjednika Vrhovnog suda. “Ne mogu biti povlašteni i bolje plaćeni, ali će već sada vidite da činimo poteze bez presedana u povijesti kad su u pitanju plaće zaposlenih u javnim i državnim službama. Mislim da smo izašli u susret maksimalno koliko je to realno”, govori.

Milić je govorio i o dopisu kojim ministar unutranjih poslova Davor Božinović upozorava Dobronića na praksu da se uvjetnim kaznama kažnjava nelagalno posjedovanje oružja. “I mi smo ga podržali”, kaže na pitanje znači li to da u Vladi nisu baš zadovoljni Dobronićem.

Rast cijena

Govoreći o turističkim rezultatima, Milić kaže da se treba gledati na razini cijele godine, a ne sezone.

“Bili smo iznimno susretljivi s mjerama pomoći, osobito u sezoni, Očekujemo  da svi budu razumni, odgovorni i da svojim potezima ne pridonose daljnjem stvaranju inflacije. … Cijena energenata ne pridonosi inflaciji, postavlja se pitanje zašto bi rasle cijene nekih proizvoda koji ne ovise o tome… Mislim da smo uspostavili jedan dijalog i puno tema smo rješavali dijalogom, nema potrebe da određeni akteri svojim cijenama pridonose imidžu Hrvatske…”, govori glasnogovornik Vlade.

Situacija u VSOA-i

Na pitanje o VSOA-i, Milić odgovara kako je vidio pokušaj ujedinjenja SDP-a i Možemo te da HDZ-u to ne treba i nabraja velike projekte za koje je Vlada zaslužna. “To nam više nije tema. Koalicijski potencijal mi imamo, partnere s kojima smo uspostavili izvrsnu suradnju… Imamo izvrsnu suradnju i tako će ostati i dalje”, govori.

Upitan je li postignut dogovor o predsjedniku VSOA-e, Milić kaže da je Vlada postupila sukladno zakonu, ministar je predložio kandidata besprijekorne karijere koja ispunjava sve uvjete. “To treba pitanti njega, nije Vlada ta koja blokira, Vlada je ta koja je ponudila rješenje”, zaključuje.