Zašto je policija prešutila ranije fizičke sukobe ubojice iz Siska sa susjedima, kao i kaznenu prijavu za prijetnju?

Zašto je policija prešutila ranije fizičke sukobe ubojice iz Siska sa susjedima, kao i kaznenu prijavu za prijetnju?

Iako je sisačka policija za ubojicu iz sisačkog Kanaka Neđada Fetića – Bracana (58) rekla kako „događaji koji su obuhvaćali njega (u prošlosti) nisu upućivali da bi bio spreman počiniti ovako teško kazneno djelo“ u javnost izlazi sve više uznemirujućih detalja o tome da Ferićevo ponašanje nije bilo tako nedužno i u bližoj i daljnjoj prošlosti. Sukobljavao se sa susjedima, koji su se očito njega bojali, moguće i zbog ratne prošlosti, piše Večernji list.

Naime, policija je rekla kako je prije 20 i više godina Fetić tek prekršajno procesuiran zbog posjedovanja nelegalnog oružja, no nije spomenula događaje iz 2019. kada je protiv njega podnijela kaznenu prijavu za prijetnju vlasniku susjednog zemljišta, kao ni ranije slučajeve fizičkih sukoba s drugim susjedima, među kojima i s jednom obitelji koju je uzeo kao metu.

U slučaju te prijetnje svjedok tvrdi Večernjem listu kako nije obavljena pretraga Fetićeve kuće, da bi u ovu subotu Bracan, očito svjesno osmišljeni, napad obavio naoružan s dvije automatske puške i ručnim bombama, dok je kuće i automobile palio improviziranim molotovljevim koktelima.

Danas se pojavila i priča o tome kako je sudjelovao u odvođenju sisačkog civila Rade Španovića iz njegova doma u Capragu ratne 1991., nakon čega je Španović ubijen na groblju u obližnjem Komarevu. Od četvorice uključenih, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je 2018. rješenje o provođenju istrage protiv ostale trojice, osim Fetića, koji su bili i uhićeni, a u konačnici su dvojica protiv kojih je nakon istrage optužnica podignuta i osuđena.

Upućeni Večernjem listu tvrde kako Fetića nisu osumnjičili i optužili jer je odvjetništvu bio ključan svjedok.

A sugovornik Večernjeg lista ima primjedbe na odvjetništvo u Sisku.

– Četiri puta sam zvao policiju da me zaštiti od prijetnji dotičnog gospodina koji je sada povukao okidač i ubio i ranio te ljude. Policija je zadnji put podnijela kaznenu prijavu 2019. koju je odvjetništvo odbacilo. Ovo nije samo tragični događaj nego i sramota za odvjetništvo i cijelu državu. On je taj koji je povukao okidač, no pitam je li još netko kriv što je do toga došlo? – rekao je u nedjelju Omega Brdarević koji je s ubojicom iz Kanaka, Neđadom Fetićem, zvanim Bracan (58), imao velikih problema zbog zemlje.

– Ja sam tamo imao zemlju, živio sam i nekoć tamo, a imao sam s njim problema stalno. Imali su i susjedi samo nisu nikad htjeli protiv njega svjedočiti. Meni to nije jasno bilo. Policiju zovem, a nitko nije htio od njih reći što je vidio, što je čuo jer su se čovjeka očito bojali. On je i inače problematičan. Susjed koji je ranjen je imao fizičke sukobe s njime, imali su postupke zbog toga. 2019. sam ja podnio kaznenu prijavu, podnijela ju je stoga i policija i ona je ekspresno odbačena, za dva mjeseca, od državnog odvjetništva – govori Brdarević koji je nekoć bio vlasnik zemlje preko puta kuće Bracana.

– Sad je ta zemlja na sestrama, no u to vrijeme sam ja bio suvlasnik i radio na toj zemlji. Ja sam četiri puta zvao policiju, oni su dolazili na teren i svaki put im ja objasnim i kažem da mi prijeti. I tada su oni njega, 18. veljače 2019., uhitili, meni su rekli da ne dolazim taj jedan dan tu, on je prenoćio u zatvoru, ispitali ga i pustili. No, zašto mu nije kuća bila pregledana ima li oružje, tad mu je i otac još bio živ? A još je bio prije osuđen zbog nelegalnog oružja dok je imao tada i zabranu pristupa tom jednom susjedu. I nisu pregledali ima li oružje tada, a prijetio je smrću – napominje Omega Brdarević koji je Večernjem dostavio i preslik odbačaja Općinskog odvjetništva u Sisku kaznene prijave za prijetnju koju je 18. veljače 2019. protiv Nedžada Fetića podnijela sisačka policija.

Odbačaj je datiran sa 30. travnja 2019. Prema spisu Brdarević je, nakon niza ranijih sukoba s njim, vidio Neđada na svojoj zemlji kako pali motornu pilu. Nakon što ga je pitao što radi na njegovoj zemlji Neđad ga je opsovao, odgurnuo i zaprijetio mu smrću. Nakon toga je Omega nazvao policiju. Policija je uhitila Neđada koji je na ispitivanju negirao da mu je prijetio, ali je policija nakon Omegine prijave podnijela kaznenu prijavu.

Tadašnja zamjenica Općinske državne odvjetništva Mihaela Rastovac je odbacila kaznenu prijavu bez saslušanja jer „iz spisa proizlazi da osumnjičenik negira navode žrtve da bi mu prijetio, a nema osoba koje bi … potvrdile navode iz kaznene prijave ili imale korisna saznanja.“

Prema tvrdnjama susjeda i otac ubojice je osuđen zbog ubojstva čovjeka, još u vrijeme bivše Jugoslavije, a sam Fetić sudjelovao je u odvođenju srpskog civila Rade Španovića 6. rujna 1991. te je svjedočio na suđenju koje je završilo presudom za dvije uključene osobe, a sam Fetić pri tome jedini od četvorice prisutnih u automobilu kojim je odveden Španović nije bio niti osumnjičen za njegovo odvođenje i usmrćenje. Iako je, prema svjedočenju, on sam skupini prijavio sumnjivo ponašanje Rade Španovića, piše Večernji.