Plenković o nasljedniku šefa VSOA-e: “Nije do nas, pitajte tamo gdje nema suglasnosti”. Osvrnuo se na na optužbe iz MOST-a…

Plenković o nasljedniku šefa VSOA-e: “Nije do nas, pitajte tamo gdje nema suglasnosti”. Osvrnuo se na na optužbe iz MOST-a…

Premijer Plenković komentirao je neradnu nedjelju, situaciju u VSOA-i i događaje u Sisku. Nakon sjednice vrha HDZ-a rekao je kako je neradna nedjelja bilo izborno obećanje HDZ-a i da će se ljudi naviknuti., donosi dnevnik.hr

Premijer Plenković komentirao je aktualnu političku situaciju nakon sjednice vrha HDZ-a. Kazao je da je na sjednici bilo riječi i o utrošenim sredstvima iz Fonda za solidarnost. Najavio je prezentaciju o trošenju sredstava Fonda te dokument o naučenim lekcijama koje će uputiti EK sa sugestijama kako da se poboljša zakonski okvir za trošenje sredstava kada je riječ o elemntarnim nepogodama poput potresa.

“Produljili smo rok za trošenje sredstava za petrinjski i zagrebački potres. Iz Fonda se obnovilo 156 škola i vrtića, 26 fakulteta, 56 drugih zdravstvenih ustanova, 77 mostova, 28 kilometara nasipa, 217 klizišta…Cjelina obnove je izrazito velika i dinamična.

Napravit ćemo jednu prezentaciju o utrošenim sredstvima i o naučenim lekcijama, sa sugestijama kako da se poboljša zakonski okvir za trošenje sredstava”, rekao je premijer na početku izjave.

“Mi da smo samo vraćali u prijašnje stanje imali bi nisku protupotresnu zaštitu zgrada, sve bi bilo krhko kao prije i stoga smo se odlučili na konstrukcijsku obnovu”, kazao je Plenković.

“Izvijestio sam kolege o sastanku u Bruxellesu, također smo evocirali Zakon o trgovini, s ovim smo ispunili naše obećanje, a to je reguliranje rada nedjeljom. Ovo je tranzicijsko razdoblje. Ovo je veliki iskorak, ovo je odluka koju pozdravlja velika većina i siguran sam da ćemo se vrlo brzo naviknuti. Ovo je izbalansirani pristup.

Također smo analizirali tragediju u Sisku. Povezali smo je s događajima u Trogiru. Izražavamo sućut. Stavili smo u fokus sve aktivnosti glede sigurnosti. Zato ćemo nastaviti s aktivnostima policije o prikupljanju oružja. Cijenimo doprinos branitelja i naravno da su ovo pojedini slučajevi”. 

Komentirao je i nasljednika šefa Vojno sigurnosno-obavještajne agencije, odnosno neprihvaćanje Milanovića da se imenuje novi šef. 

“Radi se o jednostavnoj situaciji, no zadržali smo Kindera dok se ne postigne dogovor tko će ga naslijediti. Validžić je bio prijedlog ministra Banožića. Kandidat koji je predložen je kompetentan. I Milanović je njega nedavno odobrio na dužnosti na kojoj je sada. To ne ugrožava nacionalnu sigurnost. Nije do nas, pitajte tamo gdje suglasnosti nema”, kazao je premijer. 

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot upozorio je na situaciju sa skladištenjem plina, navodeći da je HEP u nekim situacijama dnevno gubio i po 500.000 eura.

“Nemam pojma što je govorio netko iz oporbene stranke, nit sam to čuo niti se imam vremena baviti njima”, rekao je Plenković, navodeći da je Hrvatska prošla kroz energetsku krizu koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.

“Razgovarat ćemo o tome s nadležnim ministrima”, napomenuo je. 

Komentirao je priopćenju Vrhovnog suda da je pravosudni sustav pred slomom i da ima manjak od 870 ljudi. “Imate priopćenje Ministarstva pravosuđa o tome, neću ga ponovo čitati, imate ga na webu”, rekao je premijer, koji je dodao da brojke iz priopćenja Vrhovnog suda nisu točne. 

Na pitanje prijeti li slom, premijer kaže: “Te teze o sustavu pred slomom, gdje imamo kartu gdje mnogi kažu da imamo puno sudova, ne vidim s te strane problematičnu situaciju. Mogu reći da smo povećavali plaće 2019. godine, dogovoreno je ponovo povećanje plaća…”

“Apeliramo na zaposlenike da postoji jaka politička volja da se ovo riješi”, rekao je. 

Na pitanje hoće li se sastati s predsjednikom Vrhovnog suda, kaže: “Vidjet ćemo. Ministar je stalno s njim u kontaktu”.